Noi puncte temporare de trecere a frontierei între România și Ungaria. PS Siluan a marcat momentul prin rugăciune

Pentru românii și maghiarii din localitățile Aletea (Elek) din Ungaria și Grăniceri din România, dar și din alte nouă puncte de trecere a frontierei între cele două țări deschise acum, sâmbăta trecută a fost un prilej de mare bucurie.

Ca urmare a unor ample proiecte europene de finanțare transfrontaliere HURO, desfășurate în perioada 2007-2013 și referitoare la realizarea și reabilitarea unor drumuri transfrontaliere, precum și a multor discuții și înțelegeri comune între cele două state s-a ajuns la acest moment important. El constă în deschiderea temporară (sâmbăta sau duminica, între orele 8-16) a 10 puncte noi de frontieră, pe lângă cele existente și consacrate deja, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei.

Astfel, atât locuitorii din satele și comunele învecinate, aflați de cele două părți ale graniței româno-maghiare, cât și cetățeni români și maghiari din cele două țări, vor putea ca de acum înainte, pe perioada week-endurilor, să folosească și aceste noi puncte de frontieră.

Dincolo de aceste facilități rutiere, evenimentul de la Aletea – Grăniceri și din celelalte puncte de frontieră deschise acum are și o semnificație simbolică profundă. Deschiderea aceasta le permite, de pildă, românilor de cele două părți ale graniței, separați prin închiderea ei din anul 1948, să își regăsească mult mai repede și mai ușor rudeniile aflate în cealaltă țară. Acest moment contribuie, de asemenea, la schimburi reciproce și la dezvoltarea economică a acestor zone, a spus PS Siluan.

La deschiderea punctului de frontieră din Aletea – Grăniceri au luat parte în 18 februarie 2017 multe oficialități din cele două țări, printre care s-a aflat şi Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Au participat, de asemenea, grăniceri români și maghiari care și-au luat în primire noile posturi și încredințări, precum și numeroși oaspeți, dar și oameni în vârstă, de cele două părți, care au asistat la evenimentul închiderii frontierei din 1948.

Programul manifestărilor au fost cuprinse alocuţiuni ale unor oficialităţi. PS Siluan a rostit un cuvânt, apoi o rugăciune de binecuvântare pentru reușita acestui eveniment. Vameșii români și maghiari au deschis apoi, în mod simbolic, bariera care marchează granița, iar oficialitățile au tăiat panglici tricolore, în culorile drapelelor celor două țări.

A urmat întâlnirea oamenilor de cele două părți ale graniței, într-o manifestare spontană a bucuriei și comuniunii, după care au fost invitați cu toții să ia parte și la o recepție comună.

Manifestări asemănătoare au mai avut parte și în alte nouă locuri de pe aria județelor Arad, Bihor și Satu Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente