Noi nume ale victimelor sunt descoperite la 80 de ani de la deportările sovietice din Basarabia și Bucovina de Nord

Noi nume ale victimelor au fost descoperite la 80 de ani de la primul val al deportărilor sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Nord-bucovinenii din Regiunea Cernăuți (Ucraina) au organizat mai multe evenimente comemorative.

Sâmbătă, la Mahala, satul natal al Aniței Nandriș-Cudla, a fost dezvelit monumentul „Dor de libertate”, dedicat victimelor deportărilor sovietice.

Autoritățile locale au instalat pentru prima dată panouri cu listele celor deportați. La cele 602 nume deja cunoscute, Petru Grior, fost arhivist, în prezent directorul Institutului de cercetări istorice și culturale din Cernăuți, a descoperit în arhive alte 250 de nume de fii ai satului deportați.

Primarul din Mahala, Ştefan Sainciuc, i-a oferit fostului arhivist o diplomă în semn de apreciere pentru munca sa de arheologie a memoriei.

Sursa foto: Lyberti.com

La eveniment au participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, membrii Societății Golgota și ai altor societăți național-culturale românești.

Duminică, la Biserica „Sf. Spiridon” din localitatea Herța a fost oficiată slujba parastasului pentru românii care și-au pierdut viața după ce au fost strămutați forțat în Siberia, Kazahstan sau Carelia.

Au participat membrii Societății Golgota a Românilor din Ucraina, reprezentați ai administrației publice locale, reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți, oaspeți din România, ziariști, oameni de cultură, enoriași și credincioși.

După slujba religioasă cei prezenți au depus coroane la monumentul închinat martirilor.

Sursa foto: BucPress.eu

În a doua parte a zilei, membrii Societății Golgota au organizat, la Casa de Cultură Herța, masa rotundă „Opt decenii de durere, opt decenii de memorie”, moderată de Alexandru Platonov, președintele filialei Herța a Societății Golgota.

Vorbitorii au subliniat importanța păstrării identității culturale și spirituale a comunității românești din Ucraina. A fost prezentat un film documentar cu mărturii ale celor deportați, realizat de Societatea Golgota.


După căderea comunismului, în localitățile românești din regiunea Cernăuți au fost ridicate aproximativ 50 de monumente dedicate victimelor deportărilor. Peste 70.000 de români au fost deportați din cele trei ținuturi românești ocupate.

Mărturii descărcabile gratuit și integral despre represiunea românilor din Basarabia și Bucovina de Nord sunt disponibile prin amabilitatea Mănăstirii Putna:

Vezi și:

Sursa foto: Lyberti.com

Comentarii Facebook


Știri recente