Noi hotărâri ale Adunării Episcopilor Ortodocși din Benelux. Biserica noastră reprezentată de PS Marc

A 13-a reuniune a Episcopilor Ortodocși din Benelux a avut loc miercurea aceasta în Bruxelles, informează orthodoxie.com. La acest eveniment Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de PS Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Dintre hotărârile adoptate menționăm semnarea unei rezoluții privind crearea unei permanențe destinate protecției eventualelor victime ale abuzului sexual și respingerea eutanasiei pentru pacienții internați în spitalele de psihiatrie. Redăm mai jos comunicatul integral:


Episcopii Ortodocși din Benelux (CEOB) s-au reunit miercuri, 7 iunie 2017, pentru a 13-a oară, la sediul Mitropoliei Ortodoxe din Bruxelles (71 Avenue Charbo), sub președinția Mitropolitului Athenagoras al Belgiei (Patriarhia Ecumenică). De asemenea, au fost prezenți Arhiepiscopul Simon (Patriarhia Moscovei), Episcopul Marc (Patriarhia Română), Episcopul Dositei (Patriarhia Georgiei) și Arhiepiscopul Michel (Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor – Patriarhia Moscovei).

Episcopii au fost informați cu privire la întâlnirile pe care liderii cultelor recunoscute în Belgia le-au avut cu Regele Filip al Belgiei, Prim-ministrul Charles Michel și Ministrul Justiției Koen Geens. Totodată, au fost discutate crearea unei platforme de dialog continuu între culte și Guvernul federal belgian și semnarea unei Carte între religii și Guvernul flamand.

Ierarhii au schimbat idei cu privire la necesitatea unei mai bune integrări sociale și lingvistice a parohiilor ortodoxe în societățile locale, la problemele din jurul predării orelor de religie, precum și cu privire la proiectul creării unei școli ortodoxe în Valonia-Bruxelles.

Asemenea altor religii din Țările de Jos, episcopii au acceptat și semnat o rezoluție pentru crearea unei permanențe cu scopul asigurării unui sprijin adecvat pentru eventualele victime ale abuzului sexual și a familiilor lor.

Membrii Adunării Episcopilor din Benelux își reafirmă respectul pentru demnitatea vieții umane și dezaprobă practica eutanasiei pentru pacienții internați la psihiatrie. În acest sens, ei își exprimă sprijinul pentru declarația recentă a episcopilor catolici din Belgia care îndeamnă la o poziţie reţinută și continuarea dialogului privind eutanasierea persoanelor cu probleme psihice.

Episcopii au discutat despre situația și viața Bisericii Ortodoxe din Țările de Jos și au împărtășit informații despre viața fiecărei eparhii. În cele din urmă, episcopii au propus un pelerinaj în Muntele Athos la începutul anului 2018 și organizarea unui congres al ortodocșilor din Benelux în toamna anului 2018.

Următoarea reuniune a Episcopilor Ortodocși din Benelux va avea loc în 14 noiembrie 2017.

Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Benelux a fost stabilită printr-o decizie adoptată în cea de-a patra conferință panortodoxă presinodală, întrunită la Chambésy – Genèva în iunie 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente