Noi duhovnici | Patriarhul Daniel s-a rugat pentru ca 11 preoţi să primească puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor

Unsprezece preoți din Arhiepiscopia Bucureştilor au primit în 22 iunie 2017 binecuvântarea pentru slujirea de duhovnici. Slujba de hirotesie a fost oficiată de Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul a avut loc în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Părintele Patriarh Daniel le-a transmis clericilor că preotul duhovnic nu este un simplu dezlegător de păcate, ci un povățuitor și un medic sufletesc.

Apoi, Preafericirea Sa a evidenţiat şi lucrarea Duhului Sfânt în relaţia duhovnic-penitent. Pe de o parte, în această pocăinţă sinceră a celui care vine să se spovedească şi doreşte să-şi înnoiască viaţa se găseşte Duhul Sfânt. Pe de altă parte, iubirea milostivă a duhovnicului, lumina lui care se dăruieşte din Sfintele Scripturi şi din scrierile Sfinţilor Părinţi.

În această relaţie de conlucrare dintre penitent şi duhovnic se simte lucrarea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt este Mângâietorul, este încălzitor, întăreşte pe cei care sunt slăbiţi în lupta cu patimile, luminează pe cei care sunt rătăciţi. Tot Duhul Sfânt îl îndeamnă pe duhovnic să se roage pentru fiii săi duhovniceşti, a spus Părintele Patriarh, potrivit Radio Trinitas.

PF Daniel i-a îndemnat pe noii duhovnici să studieze în această perioadă scrierile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe care i-a numit mari dascăli ai pocăinței.

Corifeii Apostolilor, a explicat Patriarhul României, au ca virtuţi comune dragostea faţă de Hristos până la moarte, lupta dată în fiecare zi pentru unitatea Bisericii şi pocăinţa lor.

Ei sunt părinţi duhovniceşti profunzi în scrierile lor şi în întemeierea de comunităţi. Când nu prea ştim ce este esenţial în lucrarea duhovnicească a părintelui duhovnicesc trebuie să citim scrierile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Datorită faptului că sunt dascăli ai pocăinţei ei sunt şi mari păstori de suflete, a insistat Preafericirea Sa.

Noii duhovnici au primit din partea Patriarhului Daniel Certificatul de hirotesie în duhovnic, o cruce de binecuvântare şi un Molitfelnic.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente