Noi duhovnici în Arhiepiscopia Bucureștilor

9 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost hirotesiți vineri, 29 martie 2013, în duhovnici. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în paraclisul reședinței patriarhale cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe.

În cuvântul de învățătură Preafericirea Sa le-a vorbit tinerilor duhovnici despre importanța spovedaniei și a sfaturilor pe care trebuie să le dea credincioșilor.

„Este foarte mare nevoie de echilibru într-o societate dezechilibrată, fragmentată și foarte adesea cu valori răsturnate sau fără valori. Trebuie găsită întotdeauna înțelepciunea de a păstra comuniune nu numai între contemporani, ci și comuniunea cu generațiile trecute din punct de vedere cronologic, dar prezente din punct de vedere spiritual, ale Sfinților Apostoli și ale Sfinților Părinți. (…) Se vede și o diferență între duhovnicii și părinții din Sinoade pe deoparte, Sfintele Canoane moștenite din Tradiție și părerile personale ale unor duhovnici contemporani”, a spus Preafericirea Sa după cum aflăm de la Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericirea Sa le-a vorbit noilor duhovnici despre marea responsabilitate pe care o are duhovnicul.

„Această mare responsabilitate de părinte duhovnicesc este deosebit de importantă ca slujire pentru Biserică, deoarece numai prin îndrumarea pe care părintele duhovnicesc o dă fiilor și fiicelor duhovnicești se poate vedea că Biserica sporește în viața duhovnicească. Taina Sfintei Spovedanii, a mărturisirii păcatelor și a primirii iertării ca taina împăcării omului cu Dumnezeu și cu Biserica este un mare dar pe care Mântuitorul Iisus Hristos cel răstignit și înviat l-a făcut Bisericii Sale”, a spus Patriarhul României, după cum informează TRINITAS TV.

„Taina pocăinței este taina refacerii legăturii omului cu Dumnezeu” a mai spus Preafericirea Sa.

„Taina Pocăinței este taina recuperării celor căzuți și astfel Biserica este așa cum spunea Sfântul Efrem Sirul locul în care se mântuiesc cei condamnați la pieire. Deci, fiecare om păcătos e condamnat la moarte pentru că plata păcatului este moartea, dar prin Taina Pocăinței, Mărtusirii și a iertării păcatelor cei condamnați la moarte, adică la despărțirea de Dumnezeu, izvorul vieții, din cauza păcatului, sunt recuperați, sunt iertați, sunt grațiați și li se dă dreptul la viață, viață veșnică. Deci, taina aceasta nu este o simplă ceremonie, un fel de tradiție mecanică care se repetă sau o formalitate rituală, ci este taina refacerii legăturii omului cu Dumnezeu”.

Patriarhul României le-a mai vorbit tinerilor preoți despre modul în care trebuie să se comporte un duhovnic bun.

„Preotul duhovnic nu are o putere de care dispune în mod arbitrar. El trebuie să chivernisească, să administreze, să împărtășească această taină cu multă înțelepciune evitând două extreme: o asprime exagerată și o îngăduință exagerată. De aceea, Canonul 102 al Sinodului al VI-lea Ecumenic Trulan din 692 spune că preotul trebuie să fie ca un medic care să cunoască și vindecarea cu medicamente amare și vindecarea cu medicamente mai dulci. Și rigurozitatea sau asprimea sau acrivia și îngăduința sau blândețea după cum este starea sufletului persoanei. Dacă există prea multă îngăduință pentru cei nărăvași și delăsători îngăduința este interpretată ca o aprobare a păcatului. Iar dacă este prea multă asprime atunci aceasta îl duce pe om la deznădejde”.

La final, noii duhovnici au primit din partea Patriarhului României un aghiasmatar, o cruce de binecuvântare și certificatul de duhovnicie.

Comentarii Facebook


Știri recente