Noi apariţii editoriale

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a apărut recent lucrarea Lumina celui nevăzut. O privire teologică în raționalitatea Creației și teoriile științifice recente despre univers. Opera semnată de diac. Sorin Mihalache este editată în două volume.

În cuprinsul volumelor sunt tratate subiecte de maxim interes precum:

  • Mențiuni despre structura materiei în Antichitatea greacă,
  • Considerații teologice privind creație ex nihilo;
  • Planetele extrasolare și viața extraterestră,
  • Din ce este făcută lumea sensibilă;
  • Cum arată viitorul universului, etc.

„Prezenta lucrare încearcă să argumenteze faptul că ştiinţele actuale, în special fizica şi cosmologia, oferă date şi teorii referi­toare la lumea fizică, susceptibile a constitui deschideri spre teolo­gia ortodoxă. Descoperirile din ultimul secol din domeniile fizicii, cosmologiei sau mecanicii cuantice au schimbat în mod semnifi­cativ înţelesurile unor realităţi cu care eram obişnuiţi: materia este altceva decât pare, timpul şi spaţiul nu mai sunt absolute, Universul nu este etern”, menționează Patriarhul României în Cuvântul Înainte.

Autorul subliniază în Prefața vol. I că această carte se adresează “celor însetaţi de răspunsuri sau fascinaţi de structurile şi dinamica lumii fizice, celor familiarizaţi cu reflecţia filo­sofică sau obişnuiţi cu viaţa credinţei, atraşi de gândirea patristică şi preocupaţi de perspectiva integratoare a Filocaliei. Sper că, pentru toţi aceştia, prezenta carte oferă frânturi de gând şi crâmpeie de realitate care pot să nască întrebări răscolitoare, clipe de uimire şi acea sensibi­litate esenţială pentru înţelesurile spirituale care ne-ar putea edifica”.

Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă bisericaKreţulescu), Galeriile Cuvântul Vieţii (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă pe internet la adresa [email protected]

***

Diac. Adrian Sorin Mihalache este licenţiat în matematică (1995) şi în teologie ortodoxă (2002) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. în perioada 2001-2009 a urmat programe de maşter în filosofie, psihologie, fizică teoretică şi teologie ortodoxă. Din anul 2011 este doctor în filosofie (magna cum laude) al aceleaşi universităţi, cu teza Dimensiunea cosmică a per­soanei (coordonată de prof. univ. Ştefan Afloroaei). Este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi direc­tor adjunct al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă. Începând cu anul 2005, a iniţiat şi coordonat proiecte de cercetare în aria dialogului dintre teologie şi ştiinţă. A publicat peste 200 de articole de popularizare, cu tematică interdisciplinară, în săptă­mânalul Lumina de Duminică al Patriarhiei Române. Este fondatorul şi redactorul şef al revistei online Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science şi rea­lizatorul emisiunii Lumina Celui Nevăzut – o producţie Trinitas Tv. Este coautor al lucrărilor Repere patristice în dialogul dintre teologie şi ştiinţă (Ed. Basilica, 2009) şi Apologetica ortodoxă (Ed. Basilica, 2013-2014 – manual în două volume destinat Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Romania). În prezent este doctorand al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, pregătind o teză ce vizează neurobiologia bunătăţii (coordonată de prof. univ. Leon Zăgrean)

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente