Noaptea Europeană a Muzeelor la Galaţi

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis sâmbătă, 21 mai 2015, porţile pentru publicul gălăţean și nu numai, în cadrul evenimentului cultural naţional şi internaţional, Noaptea Europeană a Muzeelor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezent în mijlocul vizitatorilor a apreciat mulțimea tinerilor, a familiilor și copiilor şi, în general, a credincioşilor de toate vârstele care, în noaptea muzeelor, și-au manifestat dorința de a cunoaște mai mult și mai bine realitățile istorice, mărturiile culturale și profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.

IPS Casian: Constatăm că tineretul ne dă și niște lecții bune de credință, de cultură, de istorie și de viață!”

”Nicăieri nu se pot întâlni organic copiii și tinerii, ca într-o casă a sufletului cum este acest Muzeu, unde fiecare se oprește și dialoghează, prin obiectele expuse, unul cu altul. Cu atât mai mult sporește importanța acestei vizite până după miezul nopții, când vedem că aproape 5.600 de persoane i-au trecut pragul. Ne bucură nespus prezența numeroasă a tinerilor pe care îi simțim ca o prelungire a programelor minunate din Biserica și țara noastră închinate educației tineretului. Constatăm că tineretul ne dă și niște lecții bune de credință, de cultură, de istorie și de viață! Să-i ascultăm și să lucrăm împreună cu ei spre mai binele Bisericii, a țării și a noastră, a tuturor!”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Salonul oficial al Muzeului a devenit realmente, pentru câteva ore, spațiu cultural artistic, în care mai multe grupuri de copii și formații muzicale din Galați au concertat până târziu în noapte. Serata muzicală a fost deschisă de o parte din elevii claselor I-X ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, care au interpretat la pian și vioară câteva piese din repertoriul clasic şi romantic – românesc.

„În continuare, grupul vocal-instrumental Kalofonis din Galaţi a încântat publicul cu piese de muzică veche românească din vremea lui Dimitrie Cantemir sau Anton Pann, dar şi piese mai noi, repertoriu care s-a bucurat de un real succes în rândul gălățenilor. La încheierea seratei, o notă aparte de rafinament muzical a fost adus de Cvartetul Lira al Teatrului Muzical Nae Leonard din Galați”, a precizat Gabriel Molocea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Totodată, în Noaptea Muzeelor, vizitatorii au avut prilejul să admire o vitrină dedicată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, vitrină în care au fost expuse Evanghelia greco-română, datând din anul 1693, Sfânta şi Dumnezeiasca Evanghelie – mănăstirea Snagov, 1967 şi Antologhionul – mănăstirea Snagov, 1697.

De asemenea, atât cei mici, cât şi cei mari au avut posibilitatea să pătrundă în universul copilăriei de odinioară prin Expoziţia „Copilărie şi Bucurie“ din Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu”, unde sunt expuse peste 1000 exemplare de jucării, jocuri şi fotografii, confecţionate din materiale diverse, unele datând de la 1900, care au fost adunate cu pasiune de către fondatorul asociaţiei, ing. Cristian Dumitru.

În finalul circuitului muzeal, vizitatorii s-au închinat și au sărutat moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în capela Muzeului care, deseori, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea oaspeţilor.

***

Inaugurat în anul 2014, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos prezintă o colecţie de peste 1.000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente