Nimic nu ne aparține, noi înșine suntem ai lui Dumnezeu: PS Timotei

Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei a explicat duminică în cadrul predicii că bogăția în sine nu este o problemă pentru mântuire, ci faptul că nu suntem conștienți că nimic nu ne aparține.

PS Timotei a spus că în Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, Mântuitorul „nu atrage atenția asupra bogăției, ci asupra comportamentului omului care este bogat”.

„Unde a greșit bogatul din pericopa de astăzi? El L-a scos afară din ecuație pe Dumnezeu, el se exprimă ca și cum toate sunt ale lui: «hambarele mele, roadele mele etc». El nu admite că tot darul vine de la Dumnezeu. Toată viața noastră și tot ce avem este de la Dumnezeu. Nimic nu ne aparține din lumea aceasta, noi înșine suntem ai lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

„Până astăzi mulți cad în această ispită, de a crede că totul este a lor și că li se cuvine, de a se crede autonom față de Dumnezeu. Doar prin Dumnezeu ne putem îmbogăți și spiritual și material. Pe noi, oamenii, Dumnezeu ne-a pus stăpâni peste creația Sa, însă asta nu înseamnă nicidecum a abuza de creație și resursele ei”.

„Bogații care consideră că ce au e numai a lor, greșesc teribil, deoarece tot ce avem este dar de la Dumnezeu, până și bogăția este dar de la Dumnezeu și prin ea omul să devină milostiv și să se mântuiască. Bogatul gândind așa a devenit un nebun, un neînțelept, și a pierdut totul, mai ales mântuirea. Acest bogat în loc să-I mulțumească lui Dumnezeu și să fie recunoscător și milostiv, s-a întunecat la minte și s-a legat cu totul de pământ și egoism, încât și-a pierdut sufletul”.

„Mintea omenească se întunecă atunci când ne căutăm doar pe noi înșine, gândindu-ne doar la noi și uităm de ceilalți și de Dumnezeu”, a conhis Preasfinția Sa.

Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei a slujit duminică, 22 noiembrie 2020, în Catedrala din Madrid.

Foto credit: Episcopia Spaniei și Portugaliei


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente