Nicodim Kabarnos a concertat la Râmnicu-Vâlcea

Arhimandritul Nicodim Kabarnos a susţinut vineri, 13 mai 2016, un concert extraordinar de muzică bizantină la Râmnicu-Vâlcea, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Evenimentul, organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prilejuit de hramul Catedralei Arhiepiscopale.

Sala Consiliului Județean din Râmnicu-Vâlcea s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei veniţi în număr mare să participe la acest concert. Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, au fost prezenţi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Ahiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul concertului, alături de Protopsaltul Nicodim Kabarnos, a cântat și Grupul psaltic Ioan Zmeu Protopsaltul al Arhiepiscopiei Râmnicului, dirijat de Arhid. Prof. Dr. Codruţ Dumitru-Scurtu.

Părintele Arhiepiscop Varsanufie i-a dăruit Protopsaltului Nicodim Kabarnos o icoană pictată în atelierul Mănăstirii Bistriţa şi un buchet de flori pentru că acesta a ales să îşi petreacă ziua de naştere în Arhiepiscopia Râmnicului, cu prilejul hramului Catedralei Arhiepiscopale.

La rândul său, Protopsaltul Nicodim Kabarnos a mulţumit celor prezenţi, veniţi să asculte concertul de muzică bizantină, şi a mărturisit că, deşi este pentru a patra oară în România, astăzi a cântat pentru prima oară în limba româna.

Duminică, 15 mai 2016, alături de cei 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, va fi prezent la hramul catedralei, Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Oltenia, şi Protopsaltul Nicodim Kabarnos.

*

Arhimandritul Nicodim Kabarnos, profesor de muzică bizantină și unul dintre cei mai de seamă protopsalți greci în viață, s-a născut în data de 14 mai 1980, la Mitilene, în insula Lesbos din Marea Egee.

A urmat cursurile Școlii Superioare Bisericești și pe ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Atena, precum și pe ale Școlii Tehnice din Kefalonia, unde a studiat tehnologia sunetului și a instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoştințe legate de sunet, armonie și compoziție.

S-a îndeletnicit încă din copilărie cu studiul muzicii bizantine, având ca dascăli pe marii protopsalți greci ai vremii sale. A cântat la strană încă de la vârsta de 12 ani. Este licențiat în muzică bizantină.

La vârsta de 29 de ani a îmbrățișat viața monahală. A fost hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009 şi ieromonah la 2 februarie 2009, în aceeași zi fiind ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, slujește ca preot în Arhiepiscopia Atenei.

Comentarii Facebook


Știri recente