New York: Parohia Sfânta Treime din Rochester a aniversat 15 ani de existență

Credincioșii parohiei Sfânta Treime din orașul Rochester, statul american New York, au sărbătorit duminică, 22 octombrie 2017, 15 ani de la înființarea parohiei și de la hirotonia părintelui paroh, Daniel Adrian Ene. La acest eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și mai mulți preoți din Protopopiatul de Est al Statelor Unite.

Programul liturgic a debutat sâmbătă seara, cu săvârșirea Vecerniei Mari, și a continuat a doua zi cu oficierea Sfintei Liturghii. Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae au slujit: Pr. Paroh Daniel Ene, Pr. Nicolae Buga de la parohia Sf. Treime din Philadelphia, PA, Protos. Vincențiu Temirov de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie cel Nou din Middletown, NY, Pr. Ionuț Voicu de la parohia Izvorul Tămăduirii din Long Valley, NJ și Pr. Bogdan Amieroaie din România.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a  explicat Sfânta Evanghelie a duminicii a 23-a după Rusalii. În cadrul cuvântului, ierarhul a evidențiat faptul că Dumnezeu ne caută pe fiecare și ne ridică din cea mai mare suferință, Dumnezeu ne trimite apoi la mărturisirea binefacerii Lui în lume.

Ca semn de prețuire a activității pastoral-misionare desfășurată de părintele Daniel Ene pe parcursul celor 15 ani de slujire, IPS Nicolae a dăruit acestuia Crucea Mitropolitană Americană. De asemenea, Ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru împlinirile realizate pe parcursul celor 15 ani de la înființarea acesteia.

La rândul lor, Părintele Paroh și credincioșii au oferit Înaltpreasfințitului Părinte o icoană reprezentând cele trei hramuri ale bisericii: Sfânta Treime, Sfântul Apostol Andrei și Sfânta Teodora a Bizanțului, informează Alexandru Popovici din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.


Demersurile de a înfiinţa prima biserică a comunităţii româneşti din centrul şi vestul statului New York au început în decembrie 2001. La data de 21 decembrie 2001 a fost semnat actul de încorporare al bisericii.

Pe data de 26 ianuarie 2002 a avut loc prima adunare generală de fondare a bisericii. Pe 12 octombrie 2002 a avut loc hirotonia în preot şi instalarea ca preot paroh a părintelui diacon Daniel Adrian Ene de IPS Arhiepiscop Nicolae.  Biserica parohiei a fost cumpărată la data de 30 iulie 2003 de la comunitatea Bisericii creştine Willowbrook. Sfinţirea lăcașului de cult a avut loc pe 9 octombrie anul 2011.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente