„Neosândirea ar fi de mare folos în lumea în care trăim”

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a transmis credincioşilor în seara de 17 martie 2016 faptul că Părinții Bisericii recomandă ca în Postul Mare să vorbim puțin sau chiar deloc.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat la Catedrala Patriarhală ultima parte a Canonului cel Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari.

Ierarhul a mai precizat că în această perioadă suntem îndemnați la neosândirea celor de lângă noi. De asemenea, sunt Părinți care experimentând viața duhovnicească au înțeles că lucrurile acestea de care suntem legați sunt trecătoare și de aceea caută lucruri esențiale, lucruri veșnice, lucruri cu adevărat trebuincioase și recomandă tuturor tăcerea și neosândirea. În această perioadă este un prilej bun pentru noi să experimentăm această virtute. Tăcerea și neosândirea celor din preajmă înseamnă foarte mult. Cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos «Nu judecați ca să nu fiți judecați», «Cu judecata cu care judecați cu aceea veți fi judecați», «Iertați și veți fi iertați» sunt cuvintele pe care mai ales în zilele de post trebuie să le avem în vedere.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne aduce aminte de virtuțile pe care trebuie să le avem, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, arătând faptul că neosândirea este pe cât de ușor de îndeplinit, pe atât de desconsiderată în zilele noastre.

„Neosîndirea ar fi de mare folos în lumea în care trăim”, dar din nefericire „toți sau aproape toți încercăm să vedem defectele celui de lângă noi. Mai rar, chiar foarte rar observăm, privim și admitem că și noi avem multe defecte. Suntem tentați să vorbim despre defectele altora, dar niciodată despre propriile defecte”.

Cei care nu văd defectele celorlalți, „ci caută doar lumina din ei au șansa de a nu fi judecați în ziua aceea de Judecătorul pe Care Îl rugăm să privească cu milă și cu îndurare la noi, la făptura Sa”, a mai adăugat Preasfinţia Sa.

Ierarhul a mai subliniat faptul că Sfântul Andrei Criteanul, autorul acestui canon de pocăință, „ne îndeamnă să-i urmăm pe cei care au plâns cu amar, pe cei care s-au pocăit, pe cei care s-au întors către Dumnezeu, pe cei care au alergat la bunătatea Lui cea fără de margini, bunătatea Părintelui care așteaptă pe fiul risipitor plecat departe în lumea păcatului”.

Cu Slujba Pavecerniţei Mari din seara aceasta s-a încheiat citirea Canonului de Pocăință al Sfântului Andrei Criteanul din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști. El va mai fi citit integral, miercuri, în a V-a săptămână din Post.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de Canonul Mare, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Comentarii Facebook


Știri recente