Necesitatea mentoratului, confirmată la întâlnirea preoteselor din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Participantele la întâlnirea preoteselor din Arhiepiscopia Germaniei au confirmat necesitatea mentoratului prin colaborarea dintre cele cu experiență și cele aflate la început de misiune. Au fost propuse modalități de schimb de experiență. Întâlnirea a fost coordonată de doamna preoteasă Cristina Benga și s-a desfășurat în paralel cu Adunarea Eparhială, la din Nürnberg, în perioada 29-30 aprilie.

În prima zi, preotesele s-au întâlnit cu Părintele Mitropolit Serafim, cu Părintele Episcop-vicar Sofian Brașoveanul și Părintele Episcop Siluan al Italiei.

Cu acest prilej, preotesele din Italia și-au prezentat activitățile și modalitățile prin care găsesc sprijinul necesar pentru ca misiunea lor alături de soții lor, preoții, să fie utilă pastorației credincioșilor ortodocși români din diaspora. A fost subliniat și rolul fundamental pe care îl are preoteasa în viața de familie a preotului, dar și în viața comunității parohiale.

În continuare, doamna preoteasă Cristina Benga a prezentat activitatea grupului de preotese Sfânta Nona și misiunea lui.

„Întrucât activitatea misionară a preoteselor are un caracter specific, este necesară o abordare diferită a provocărilor cu care se confruntă acestea. Înțelegerea, acceptarea și continuarea lucrării în susținerea și transmiterea credinței ortodoxe presupune o pregătire aparte și o adaptare a nevoilor personale la nevoile comunității la a cărei consolidare sunt chemate.”

Pe parcursul discuțiilor au fost propuse noi proiecte care să consolideze legăturile de prietenie și colaborare dintre preotesele din eparhie. În felul acesta comunicarea se îmbunătățește și schimbul de experiență devine mult mai flexibil și mai bogat.

Întâlnirea s-a desfășurat în paralel cu Adunarea Eparhială, la sediul Mitropoliei din Nürnberg, în perioada 29-30 aprilie. Foto: Mitropolia Germaniei

În a doua zi a întâlnirii, preotesele, sub coordonarea doamnei Cristina Benga, au continuat dezbaterile privind noi modalități de formare și de informare, de îmbogățire și de diversificare a activităților pe care le desfășoară în parohiile din care provin.

Au fost propuse dezvoltarea de parteneriate între parohii, organizarea de școli catehetice românești, tabere pentru copii și tineret, dar și pentru mame.

A fost subliniată și nevoia unor cursuri de formare teologică și duhovnicească, întrucât multe doamne preotese nu au o pregătire teologică și din punct de vedere administrativ  nu dețin informații cu privire la modalitatea de instituire și funcționare a unei parohii.

A fost confirmată ca o necesitate majoră colaborarea dintre preotesele cu experiență și cele aflate la începutul misiunii.

S-a propus organizarea unui grup de lucru centralizat și la nivelul fiecărui protopopiat precum și diseminarea celor mai utile informații.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente