Ne temem de orbirea trupească, dar cea sufletească ne paște pe fiecare, atrage atenția PS Timotei Prahoveanul

„Sunt felurite priviri și felurite orbiri, una trupească de care ne temem, dar alta, mult mai gravă, sufletească, care ne paște pe fiecare”, a spus duminică Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor în Catedrala Patriarhală.

În predica sa, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a făcut referire la Vindecarea orbului din Ierihon, textul evenaghelic al Duminicii a 31-a după Rusalii. El a subliniat că orbul din Evanghelie a cunoscut dumnezeirea Mântuitorului cu ochii sufletești și a mărturisit-o strigând „Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!”.

PS Timotei a explicat că aceeași privire duhovnicească a avut-o primul martir, Sf. Arhid. Ștefan care a văzut cerurile deschise în timp ce era omorât cu pietre. În opoziție, Sfântul Pavel, Saul, înainte de convertire, era orb duhovnicește și s-a învoit la uciderea Sf. Ștefan și la asuprirea creștinilor.

„Sunt foarte mulți oameni, și probabil că și noi, adesea ori întotdeauna, avem aceeași orbire sufletească, nu vedem lucrarea lui Dumnezeu în creația Lui, nu vedem prezența Lui în noi și în ceilalți. Suntem foarte interesați de cel de lângă noi și niciodată interesați de propria persoană”.

„Orbirea sufletească ne desparte de Dumnezeu. Trebuie să recunoaștem că adeseori iubim mai mult întunericul decât lumina și de aceea ne aflăm în întuneric. Mântuitorul a spus că omul luminos le vede pe toate în lumină, iar celălalt, iubiind întunericul, rămâne captivat de întuneric. Mântuitorul este Lumina lumii, Calea, Adevărul și Viața. Ne cheamă să-I urmăm, iar cei care urmează Lui nu vor umbla întru întuneric, ci vor avea lumina Vieții”, a subliniat la final Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente