Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul serbată în Parohia Holboca 2

Enoriașii Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Holboca, din Protopopiatul Iași 2, au participat luni, 23 iunie 2014, în ajunul hramului, la un moment deosebit, informează „Ziarul Lumina”.

La finalul Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată rânduiala primirii la Ortodoxie a tinerei Augustina Dumitrița din această comunitate. Cu acest prilej, cea care a devenit fiică a Bisericii noastre a fost unsă cu Sfântul Mir.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost un prilej de bucurie pentru credincioșii Parohiei Holboca 2, Protopopiatul Iași 2, județul Iași. Oamenii au venit la rugăciune pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul care, alături de Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, ocrotește această comunitate. De mai mulți ani, enoriașii din această parte a județului Iași, împreună cu preotul paroh Teofil Irimia și cu alți oameni care iubesc Biserica lui Hristos, se străduiesc să ridice un lăcaș de închinăciune. Edificiul este construit aproape până la acoperiș, fiind nevoie de fonduri substanțiale pentru ca sfintele slujbe să se poată oficia în biserica nouă. În prezent, credincioșii vin să înalțe rugăciuni către Preabunul Dumnezeu într-un spațiu provizoriu, aflat în curtea școlii din localitate. La fel s-a întâmplat și în seara zilei de luni, 23 iunie 2014, când tineri, bătrâni sau copii au venit la prima slujbă prilejuită de sărbătoarea hramului parohiei din acest an. Vecernia unită cu Litia a fost oficiată de pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor. Din soborul de preoți a mai făcut parte și pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele consilier Marian Timofte a adresat un cuvânt de învățătură în care a remarcat că Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul „este începutul acelor înșiruiri de evenimente cu un loc aparte în istoria mântuirii”. În același timp, părintele consilier Marian Timofte a menționat că „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost o minune, pentru că părinții Sfântului Ioan Botezătorul nu erau tocmai tineri”, apoi a explicat cuvintele Evangheliei ce relatează venirea pe lumea a „celui mai mare și cel din urmă dintre proroci”.

Un nou membru al Parohiei Holboca 2

Vecernia unită cu Litia închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost urmată de rânduiala primirii la Ortodoxie a tinerei Augustina Dumitrița din Parohia Holboca 2. Această slujbă a fost oficiată de pr. Marian Timofte și de părintele paroh Teofil Irimia, în prezența tuturor preoților și credincioșilor care au venit să-l cinstească pe Sfântul Ioan Botezătorul în ajunul Sânzienelor. Îmbrățișarea credinței ortodoxe de către tânăra Augustina Dumitrița din Holboca a cuprins citirea mai multor rugăciuni, care au culminat cu ungerea cu Sfântul Mir și cu rostirea Crezului de cea care a venit în sânul Bisericii noastre. La final, părintele consilier Marian Timofte a făcut referire la importanța și frumusețea acestei slujbe. „Această rânduială a ungerii cu Sfântul Mir m-a dus cu gândul la ceea ce se întâmpla în mod frecvent în Biserica primară. Atunci era destul de des întâlnită o imagine ca aceasta, când oamenii cereau Botezul. În situația de față, nu a mai fost cazul să oficiem Taina Botezului. Aceasta pentru că tânăra Augustina a primit Botezul în numele Sfintei Treimi și este valabil, conform canoanelor Bisericii. Rugăciunea și ungerea cu Sfântul Mir să o întărească în credință și să lucreze în viața ei. Noi mărturisim în învățătura de credință că prin ungerea cu Sfântul Mir se revarsă harurile Sfântului Duh asupra celor care primesc această sfântă taină. S-a constatat că venirile la Ortodoxie la o vârstă când există discernământul complet asigură o credință mult mai vie decât a celor care au primit sfintele taine de când erau prunci”, a spus pr. Marian Timofte, care a oferit tinerei Augustina Dumitrița Catehismul ortodox și a felicitat-o pentru acest început de drum pe calea mântuirii. În continuare, părintele paroh și-a exprimat bucuria pentru că un nou membru al parohiei a trecut la Orodoxie, menționând că în perioada următoare tânăra Augustina, împreună cu viitorul soț, va primi Taina Cununiei. „Nădăjduim că noua fiică a Bisericii Ortodoxe din parohia noastră va deveni practicantă a credinței noastre”, s-a exprimat pr. paroh Teofil Irimia, care a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au participat la sărbătoarea hramului. Programul liturgic dedicat sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a continuat marți dimineață cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți.

Comentarii Facebook


Știri recente