Nașterea Maicii Domnului prăznuită în Mitropolia Banatului

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește la Mănăstirea Băile Herculane, care și-a sărbătorit hramul, iar Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, a Parohiei Timișoara-Iosefin, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a constituit pentru maicile și pentru mulțimea pelerinilor prezenți la Mănăstirea Arad-Gai un prilej de alese bucurii duhovnicești. La slujba Privegherii din ajun și la Sfânta Liturghie din ziua praznicului, soborul slujitor și obștea monahală au avut bucuria de a-l avea împreună rugător pe Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În cuvântul de învățătură rostit la cele două slujbe, cu tema „Rânduială divină”, pe baza citirilor de praznic și ale duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, adică: Pilde 9; Galateni 6; Filipeni 2; Luca 10 și Ioan 3; ca și a imnografiei zilei, a arătat că Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi mare sărbătoare a anului bisericesc, este începutul istoriei Noului Legământ prin aceea că dezleagă blestemul asupra strămoașei neamului omenesc pentru neascultarea de porunca dumnezeiască, aducând în loc binecuvântare și viață înnoită spre dobândirea celei veșnice. Amintind amăgirea Evei celei dintâi de către diavol, șarpele de aramă simbolizează și jertfa de pe Golgota, făcând astfel legătura cu cea de-a doua Evă prin care Mântuitorul a venit în lume spre împăcarea omului cu Dumnezeu și cu semenii săi. Sfântul Apostol Pavel lămurește această lucrare cu răstignirea pentru lume prin urmarea crucii.

Slujba a fost înfrumusețată și de hirotonia întru diacon a tânărului teolog Silviu Nicolae Faur. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Micălaca Veche din Arad. Cu această ocazie a fost prezent și un grup de credincioși din Ungaria, care a venit în semn de prietenie și frățietate ortodoxă, pentru a ne cunoaște vestigiile trecutului, ca pe măsură ce ne vom cunoaște mai bine să ne prețuim mai mult.

Slujire arhierească în Caransebeș

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat sâmbătă, 7 septembrie, în ajunul praznicului Nașterii Maicii Domnului, în mijlocul credincioșilor din cartierul caransebeșean Nord, iar duminică, în ziua praznicului, ierarhul a poposit duhovnicește la Mănăstirea Băile Herculane, care și-a sărbătorit hramul.

Astfel, în ajunul praznicului Nașterii Maicii Domnului, la orele dimineții, chiriarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi din toate parohiile municipiului Caransebeș, alături de numeroși credincioși au plecat în procesiune de la biserica reformată până la biserica în construcție cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ierarhul bănățean în fața bisericii. De asemenea, credincioșii prezenți în număr mare au avut bucuria de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohial „Ioan Teodorovici”.

La praznicul Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea Băile Herculane și-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a debutat la orele dimineții cu o procesiune, de la așezământul monahal până la o troiță, unde pe un podium special amenajat Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

„În acest an, Dumnezeu a rânduit ca sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului să cadă într-o zi de duminică și nu una oarecare, ci duminica numită de Biserica noastră dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Astăzi prăznuim Sfânta Cruce, cea de viață făcătoare și totodată, după Sinaxarul Bisericii noastre, o prăznuim pe Maica Domnului, Maica Luminii. Suntem îndemnați să ne închinăm Crucii și să o preacinstim pe Maica Domnului. Noi suntem datori, asemeni ucenicului iubit, să o primim pe Maica Domnului în casele noastre, în familiile noastre, dar mai ales se cuvine să o primim pe Maica Domnului în inimile noastre”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

De praznicul Nașterii Maicii Domnului, biserica Parohiei Timișoara-Iosefin, din Protopopiatul Timișoara I, și-a serbat hramul. Ca în fiecare an, bucuria credincioșilor adunați la hram a fost încununată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Ilie-Eduard Tănase, numit pe seama Parohiei Sânandrei, Protopopiatul Timișoara. După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor a oficiat slujba Parastasului întru pomenirea ctitorilor și preoților slujitor ai bisericii din cartierul timișorean Iosefin. Apoi, în curtea sfântului lăcaș a avut loc un spectacol muzical, susținut de fanfara Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timișoara. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial condus de prof. Nicolae Șincari. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a transmis credincioșilor și slujitorilor Parohiei Timișoara-Iosefin, binecuvântarea și felicitările Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru râvna și efortul neobosit al acestora în buna organizare și desfășurare a vieții religioase din această parte a orașului, prin numeroasele activități culturale și social-caritative organizate în fiecare an. Parohia Timișoara-Iosefin, de la înființarea sa, din anul 1921, până în prezent a desfășurat prin vrednicii săi slujitori și credincioși numeroase acțiuni social-filantropice și pastoral-misionare, venind astfel în întâmpinarea nevoilor celor aflați în suferință și în grele încercări. Dintre personalitățile care au avut un rol deosebit în înființarea Parohiei Timișoara Iosefin amintim pe Iacob Marian și soția sa Lenca, principalii ctitori ai bisericii, Emanuil Ungurianu, renumit avocat, filantrop și om de cultură bănățean, și preotul Ioan Imbroane, primul slujitor al bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente