Nașterea Domnului sărbătorită la Betleem

Creştinii ortodocşi din mai multe ţări au serbat sâmbătă, 07 ianuarie 2017, praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, în conformitate cu calendarul iulian. Tot pe stilul „vechi“ au serbat Crăciunul şi credincioşii ortodocşi din Patriarhia Ierusalimului. Cu acest prilej, la Betleem au avut loc festivităţi religioase speciale.

Potrivit  Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, la slujba oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, au participat mulţi credincioşi şi pelerini.

Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a fost primit la Bethleem încă din ajunul sărbătorii. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de oficialităţi şi de creştinii arabi cu bucurie la porţile Betleemului. Preafericirea Sa a fost condus cu alai pe străzile cetăţii, pe vechiul drum al Magilor, până la Biserica Naşterii Domnului ce a fost construită, de Împărăteasa Elena, deasupra peşterii unde Sfânta Fecioară Maria l-a născut pe Iisus. În Ajunul Crăciunului a fost oficiată, după rânduială, Slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Liturghia Marelui Vasile unită cu Vecernia Naşterii Domnului, iar apoi la miezul nopţii Slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat şi Preşedintele Autorităţii Palestiniene, domnul Mahmoud Abbas, care a urat creştinilor ortodocşi aflaţi la Betleem, în aceste zile, să poarte în inimi pacea şi bucuria sfântă a sărbătorii şi să o răspândească şi în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace, ne-a precizat părintele Teofil Anăstăsoaie.

Biserica Nașterii din Bethleem se afla de câțiva ani într-un amplu proces de restaurare. Lucrările sunt efectuate cu multă minuțiozitate de o echipă de restauratori din toată lumea. Au fost recent descoperite, restaurate și conservate, bucăți de mozaicuri din pictura murală originală executată în vremea Împăratului Iustinian cel Mare al Bizanțului ce înfățișează îngeri închinându-se și aducând laude lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente