Nașterea Domnului cinstită la penitenciarul Rebibbia feminin din Roma

În ziua de 27 decembrie 2013 deținutele din Închisoarea Rebibbia au primit vizita unor slujitori ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. În cadrul acestei vizite a fost oficiată slujba Utreniei, s-au intonat Catavasiile Nașterii Domnului și s-a citit Evanghelia sărbătorii de la Sfântul Evanghelist Matei. De asemenea, a urmat un program de colinde și poezii susținut de persoanele lipsite de libertate de la Rebibbia.

„În ziua de 27 decembrie 2013, surorile misionare de la Închisoarea Rebibbia împreună cu părintele Bogdan Petre au avut bucuria de a avea alături de ei pe părintele Atanasie, Vicar Eparhial. Sfinția sa promisese deținutelor că dorește să le revadă și, iată, a sosit ziua mult așteptată. S-au făcut slujba Utreniei si catavasiile Nașterii Domnului și s-a citit Evanghelia Praznicului de la Matei. Părintele Atanasie a ținut un cuvânt de învățătură care a ajuns la inima celor prezente la Slujbă. A povestit cum, într-o tabără de vară la care dânsul a participat, tinerii au fost puși să scrie trei scrisori în care să spună interlocutorilor ceea ce îi nemulțumește. Prima scrisoare trebuia adresată părinților. Ei au scris pe mai multe pagini toate nemulțumirile lor față de părinți: că ar fi dorit să aibă altă educație și condiție de viață etc. A doua scrisoare a trebuit să fie adresată lui Dumnezeu. Și lui Dumnezeu au avut ceva de obiectat pe mai multe pagini scrise. De ce, de ce, de ce… permiți asta și cealaltă etc. A treia scrisoare însă a trebuit să fie scrisă față de ei înșiși. Aici au rămas de data aceasta în dificultate. Unii nu au reușit să scrie nici măcar jumătate de pagină, abia îngânând…”nu ești așa cum ar trebui să fii…” „nu ești chiar așa grozav cum vrei să pari…” Această scrisoare către sine le-a redimensionat modul de a gândi. Părintele Atanasie a invitat deținutele să înceapă să scrie aceste scrisori, începând cu scrisoarea către sine. Este un fel de examen de conștiință prin care se reușește a-i vedea pe ceilalți la justa măsură”, ne-a transmis pr. Ioan Lupășteanu.

Întoarcere la Ortodoxie

Totodată, o tânără care a trecut la Martorii lui Iehova s-a reîntors în Biserica Ortodoxă, iar pe 8 ianuarie va avea loc o încreștinare a unei tinere care s-a născut într/o familie iehovistă.

„A urmat mirungerea unei fete, pe numele ei Elena Marin, care trecuse la Martorii lui Iehova și a dorit cu toată convingerea să se întoarcă în Biserica Ortodoxă. Pe 8 ianuarie va fi botezul unei fete care s-a născut și a crescut într-o familie iehovistă. Apoi fetele spovedite în post s-au împărtășit. În partea a doua a Sărbătorii, a urmat programul de colinde și poezii ale deținutelor. Două fete îmbunătățite au salutat și au făcut urări duhovnicești părintelui vicar: Apostol Camelia și Mirela Florescu. Cea dintâi a zis: „După dumnezeiasca Împărtășanie, toate simțirile păcătoase și mișcările patimilor s-au curmat. L-am primit în leagănul inimii pe Iisus, noi fiind ascunse în acest loc de Dumnezeu ca să ne revenim și să ne regăsim pacea sufletului și a gândurilor”, a mai spus Părintele Ioan Lupășteanu.

Părintele Atanasie a mulțumit pentru o icoană pictată de deținute și, la rândul său, a oferit calendare, iconițe și cărți de rugăciune. S-a distribuit, de către parohia „Botezul Domnului,” Pastorala de la Nașterea Domnului 2013. Praznicul s-a încheiat cu o agapă pregătită în parte de deținute, cu dulciuri făcute în casă. S-a dat slavă lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a prăznui un Sfânt Crăciun Ortodox.

Comentarii Facebook


Știri recente