Nădejdea sfinților ține lumea și face ca în poporul nostru să mai strălucească încă lumina credinței: PS Nichifor

„Sfântul este un om realist și vede meșteșugirile diavolului, dar le vede cu nădejde”, a spus joi Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor la hramul Schitului Urecheni. „Această nădejde a Sfinților ține lumea.” Și tot ea face ca în poporul nostru să mai strălucească lumina credinței, a adăugat ierarhul. El a dat și o definiție a fericirii în omilia sa.

Sfântul „înțelege că nu răul este atotputernic, oricât de rafinate ar fi cursele lui, ci Dumnezeu”, a explicat Preasfințitul Părinte Nichifor.

„Această nădejde face ca în poporul nostru să mai strălucească încă lumina credinței și a bunei-cuviințe, într-o lume în care nu mai vedem cinste și respect nici pentru cel sfânt, nici pentru cel drept, ci doar loc pentru patimi, pofte și minciună”, a continuat părintele episcop vicar.

Preasfinția Sa le-a explicat credincioșilor sensul fericirii: eliberarea de păcat.

„Bucuria pe care o vestește Domnul nu este doar o bucurie pe care o vom găsi în Împărăția Cerurilor, ci este o bucurie ce ni se descoperă încă de aici – fericirea de a trăi fără de păcat”, a spus el.

„De aceea, în aceste zile în care facem pomenirea Sfinților români, suntem chemați să îndrăznim și noi spre această fericire, să îndrăznim să lucrăm fără frică Cuvântul Evangheliei, silindu-ne să lepădăm din viața noastră păcatul.”

Ierarhul a amintit că Hristos a promis să ne fie alături „până la sfârșitul veacului” și că vremurile pe care le trăim reprezintă timpul mântuirii.

„Atâta timp cât Dumnezeu ne îngăduie să rămânem în lume, oricât de mare ar fi confuziile, abuzurile, fărădelegile din jurul nostru, Dumnezeu va găsi cale de mântuire pentru cei ce nădăjduiesc în El. Dacă Dumnezeu ne-a dat să trăim în zilele acestea, în zilele acestea înseamnă că ne este cu putință să ne mântuim”, a spus Preasfințitul Părinte Nichifor.

„Și aceasta a cunoscut-o Sfântul Ioan Iacob, slujind cu nădejde în rugăciune smerită, în rugăciune de zi și de noapte la Mănăstirea Sfântul Sava”, a mai spus ierarhul.

Schitul Urecheni aparține de Mănăstirea Petru Vodă și are hramul „Sf. Ioan Hozevitul”. A fost înființat în anul 2000 și îl are egumen pe Ierom. Chesarie Niculiță.

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenţi sfinţi din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamţ. A trăit 24 de ani în Ţara Sfântă, pe valea Iordanului, cât şi în Pustiul Hozeva.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente