Muzică psaltică și cultură bizantină la Cluj-Napoca

În seara zilei de marți, 10 septembrie, a avut loc la Muzeul de Etnografie din Cluj-Napoca un concert de muzică bisericească de tradiție bizantină, susținut de către cursanții Masterclass-ului de muzică psaltică de la Mănstirea Nicula, județul Cluj, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Masterclass-ul a fost găzduit, în perioada 4-10 septembrie, de Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula și s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cursurile au fost organizate sub îndrumarea directă a cunoscutului profesor universitar emerit de muzică psaltică din Atena (Grecia) și protopsalt Grigorios Stathis, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secondat de doi dintre asistenții săi, dr. Ioannis Liakos și dr. Grigorios Anastasiou, ambii conducători ai unor grupuri psaltice în Grecia.

Conferință despre muzica bizantină

Înaintea concertului de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, profesorul Grigorios Stathis a ținut o scurtă conferință cu tema „Farmecul artei muzicale bizantine odinioară și acum”, tema prezentării sale la cel de-al VI-lea Simpozion Internațional al Bizantinologilor care a avut loc la Atena în luna septembrie a anului 2005. Tematica acelei reuniuni a fost „Farmecul Bizanțului odinioară și acum”, iar în finalul lucrărilor a avut loc o Masă Rotundă, la care șase profesori universitari au vorbit, fiecare, despre farmecul pe care l-a exercitat și îl exercită încă știința sau arta pe care le practică terapeutic: Istoria – Filologia – Dreptul – Arhitectura – Pictura – Muzica.

Profesorul Stathis a vorbit, atunci, ultimul, pentru a încheia reuniunea, iar pentru a scoate în evidență și mai mult „Farmecul viu al Muzicii Bizantine”, a relatat, în felul său, bazat desigur pe numeroase izvoare potrivite, celebrarea zilei de Bobotează – a Luminilor – în Bizanț, în jurul anului 1360, cu strălucitoarea slujbă din Marea Biserică, Sfânta Sofia, și apoi prânzul împărătesc la Palat, unde erau chemați și toți sfințiții înțelepți. A rezultat o relatare sub formă de poveste, dar cu numeroase dovezi istorice. Pentru a descrie farmecul de odinioară, după propria sa mărturisire, profesorul l-a lăsat deoparte pe omul de știință și a devenit povestitor. Aceasta a făcut și în seara zilei de marți, la Cluj-Napoca.

I-a purtat pe cei prezenți, prin discursul său, prin Constantinopol, în Sfânta Sofia, și pe urmele „mersului pe jos” al împăratului de la Palat la Marea Biserică, iar de acolo înapoi la Palat și la Masa de la Palat, conform protocolului, în Ziua Teofaniei din anul 1360.

Prin intermediul unei povestiri literare, plină de sensibilitate și făcând apel la numeroase referințe la texte ale epocii publicate sau doar în manuscris, autorul a redat la persoana întâi atmosfera și farmecul lumii bizantine a Constantinopolului de secol XIV.

A urmat minunatul mini-concert cu participanții la Masterclass-ul de la Mănăstirea Nicula, dovadă că psalții, nu doar în bisericile din întreaga lume, ci și în afara lor, în vechi mănăstiri, în aule, în teatre și chiar în muzee, cum s-a întâmplat la Cluj-Napoca, dau viață acestei muzici monofonice.

Comentarii Facebook


Știri recente