Muzeul satului Sânmărtinu de Câmpie, inaugurat de Arhiepiscopul Irineu

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a sfințit joi muzeului satului Sânmărtinu de Câmpie, care este amenajat într-o casă tradițională țărănească restaurată și frumos împodobită cu obiecte specifice.

La eveniment au participat clerici, credincioși, precum și reprezentanți ai autorităților locale, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei.

După slujba de binecuvântare a muzeului, care a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Arhiepiscopul Irineu a prezentat cele mai importante valori transmise de satul românesc.

„Satele noastre românești, cu biserici frumoase și case țărănești, cu cimitire și morminte străjuite de cruci, cu ulițe înguste și porți primitoare, înnobilate prin folclorul autentic, prin datini, obiceiuri și colinde străbune, sunt purtătoare ale unui limbaj tainic și vizibil al universului spiritual și al patrimoniului material”.

Potrivit ierarhului, toate cele enumerate mai sus reprezintă „oglinzi ale neamului în care se reflectă virtuțile etnice ale înaintașilor noștri: hărnicia, omenia, geniul creator, gustul pentru frumos”.

În expunerea sa, Părintele Arhiepiscop a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află astăzi satul românesc.

El a subliniat că numărul locuitorilor de la sate care trec în veşnicie creşte în mod constant, iar din această cauză „țăranii devenind tot mai însingurați și lipsiți de speranță”.

„Avem chemarea să perpetuăm patrimoniul rural și să nu lăsăm să piară acest paradis etnic, acest loc minunat în care, după spusele marelui filosof Lucian Blaga, s-a născut veșnicia”, a îndemnat ierarhul.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente