Muzeul Naţional Cotroceni vernisează o expoziţie online dedicată Conferinţei de Pace de la Paris

Muzeul Naţional Cotroceni lansează sâmbătă, 16 mai 2020, expoziţia online „Conferinţa de Pace de la Paris (1919-2020)”, anunţă Agerpres.

Prin acest eveniment, muzeul  îşi propune „să ofere publicului o călătorie virtuală în perioada în care s-au dezbătut problemele organizării lumii, după prima conflagraţie mondială”, precizează organizatorii printr-un comunicat de presă.

Expoziţia cuprinde peste 25 de fotografii şi documente şi prezintă aspecte ale organizării şi funcţionării reuniunii internaţionale, solicitările formulate de România, dar şi aspectele diplomatice.

„Anul 1919 a fost unul crucial pentru România şi familia regală, iar Muzeul Naţional Cotroceni a ales să marcheze acest moment ca parte esenţială a misiunii educative pe care instituţia o urmăreşte, dar şi a interesului faţă de patrimoniul cultural”, a declarat Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni.

Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919 și a durat până la 21 ianuarie 1920. Au participat 27 de state, printre care și România.

Regina Maria a avut un rol important la conferinţa din capitala Franţei. A cerut respectarea garanțiilor din anul 1916.

Conferința s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante (Versailles, Saint Germain, Neuille sur Seine, Trianon și Sevres).

Dintre acestea, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria recunoștea realitățile rezultate în urma războiului, inclusiv unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.

Pentru statul român, Conferinţa de Pace a consacrat procesul de Unire petrecut în anul 1918 şi a fundamentat, la nivel juridic, frontierele şi statutul din perioada interbelică.

Foto credit: Arhivă Muzeul Naţional Cotroceni

Comentarii Facebook


Știri recente