Muzeul Naţional Cotroceni vernisează o expoziţie online dedicată Conferinţei de Pace de la Paris

Muzeul Naţional Cotroceni lansează sâmbătă, 16 mai 2020, expoziţia online „Conferinţa de Pace de la Paris (1919-2020)”, anunţă Agerpres.

Prin acest eveniment, muzeul  îşi propune „să ofere publicului o călătorie virtuală în perioada în care s-au dezbătut problemele organizării lumii, după prima conflagraţie mondială”, precizează organizatorii printr-un comunicat de presă.

Expoziţia cuprinde peste 25 de fotografii şi documente şi prezintă aspecte ale organizării şi funcţionării reuniunii internaţionale, solicitările formulate de România, dar şi aspectele diplomatice.

„Anul 1919 a fost unul crucial pentru România şi familia regală, iar Muzeul Naţional Cotroceni a ales să marcheze acest moment ca parte esenţială a misiunii educative pe care instituţia o urmăreşte, dar şi a interesului faţă de patrimoniul cultural”, a declarat Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni.

Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919 și a durat până la 21 ianuarie 1920. Au participat 27 de state, printre care și România.

Regina Maria a avut un rol important la conferinţa din capitala Franţei. A cerut respectarea garanțiilor din anul 1916.

Conferința s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante (Versailles, Saint Germain, Neuille sur Seine, Trianon și Sevres).

Dintre acestea, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria recunoștea realitățile rezultate în urma războiului, inclusiv unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.

Pentru statul român, Conferinţa de Pace a consacrat procesul de Unire petrecut în anul 1918 şi a fundamentat, la nivel juridic, frontierele şi statutul din perioada interbelică.

Foto credit: Arhivă Muzeul Naţional Cotroceni

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…