Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Peste 60 de icoane pe sticlă vor fi expuse virtual

Şaizeci şi şase de icoane pe sticlă aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca vor fi digitalizate şi expuse virtual.

„Imaginile realizate prin proiect vor avea un înalt grad de detaliere, corespunzătoare exigențelor tot mai mari ale publicului vizitator de expoziții virtuale și vor asigura în același timp, prin aplicațiile și tehnologiile achiziționate, un înalt grad de interactivitate”, anunţă instituţia muzeală.

Icoanele sunt atribuite școlilor de pictură tradițională așezate pe Valea Sebeșului, județul Alba.

Pe termen mediu şi lung, muzeul are în vedere „extinderea documentării și prezentării prin intermediul tehnicilor realității virtuale a altor scoli de pictură țărănească pe sticlă din Transilvania, reprezentate în colecțiile MET, contribuind la valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și la dezvoltarea turismului cultural”.

Prin acest proiect se doreşte „atragerea unui număr mai mare de tineri in muzeu, creșterea satisfacției vizitatorilor prin utilizarea tehnicilor de realitate virtuala si artefactelor digitizate, adoptarea de către MET a tehnologiilor multimedia de ultima generație pentru expunerea patrimoniului cultural”.

Partenerii proiectului sunt: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi o organizaţie norvegiană.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține un patrimoniu alcătuit din peste 100.000 piese grupate pe colecții. Între colecțiile instituției, un loc important îl ocupă colecția de icoane pe sticlă. Această colecție care cuprinde peste 550 de piese reprezentative pentru toate școlile de pictură tradițională pe sticlă din România.

Foto credit: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Comentarii Facebook


Știri recente