Muzeul Eparhial al Dunării de jos: Hramul capelei a fost urmat de un recital de pian

Capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și-a serbat joi hramul istoric. Arhiepiscopul Casian a oficiat Sfânta Liturghie și parastasul ctitorilor, iar după slujbă elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați au oferit un recital de pian în Salonul principal al muzeului.

Printre participanții la slujbă s-au numărat oameni de cultură, profesori, jurnaliști, reprezentanți ai unor instituții muzeale din municipiul Galați, refugiați ucraineni găzduiți la Galați și elevi seminariști.

Capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și-a serbat joi, 2 februarie 2023, hramul istoric. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a amintit că Dreptul Simeon și Prorocița Ana sunt reprezentați pictural în icoana Anului omagial 2023, iar acești sfinți reprezintă modele de evlavie, răbdare smerită și nădejde de mântuire.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Parastasul pentru ierarhii eparhiei adormiți întru Domnul, dar și pentru artiști și oameni de cultură din eparhie care s-au mutat în ultimii ani la cele veșnice.

Hramul Capelei Muzeului Eparhial din Galați a fost urmat de un recital de pian al elevilor de la Liceul de Arte din oraș. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

După slujbe, în Salonul principal al Muzeului eparhial a avut loc un recital de pian susținut de cinci elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.

Manifestările prilejuite de hram s-a încheiat în Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului eparhial, cu vernisajul expoziției dedicată artistului plastic Sergiu Dumitrescu, pomenit la împlinirea a șapte ani de la mutarea la cele veșnice.

Expoziție temporară dedicată unor oameni de artă și cultură din Galați inaugurată joi, 2 februarie 2023, de IPS Casian, la Muzeul Eparhial din Galați. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Expoziția cuprinde lucrări de artă din patrimoniul Muzeului eparhial, realizate de acest mare artist gălățean. Au mai fost expuse și o parte din distincțiile, decorațiile, diplomele, cărțile, ziarele și obiectele valoroase care au aparținut altor trei jurnaliști și oameni de cultură: Radu Macovei, Grigore Lazarovici și Victor Cilincă.


Muzeul Eparhial din Galați. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos este amenajat, la inițiativa Părintelui Arhiepiscop Casian, în fostul Palat Episcopal ctitorit de Episcopul Partenie Clinceni între 1895 și 1901.

În 2004, clădirea, confiscată abuziv de regimul comunist, a fost returnată Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care a reabilitat-o printr-un proiect european.

Capela „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spațiului boltit, pictare în frescă, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii și obiecte liturgice din argint. A fost resfințită în 27 noiembrie 2014 de Părintele Patriarh Daniel, în cadrul manifestărilor dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, capela a mai primit hramul Sfinților Martiri Brâncoveni și un fragment din sfintele moaște ale domnitorului martir.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente