Muzeul ASTRA, partener în proiecte de restaurare de monumente și situri

În perioada 20 iulie – 4 august, se desfășoară în comuna Bucium, județul Alba, a treia ediție a „Universității de Vară de restaurare de monumente și situri” (UdV), organizată de Asociația „Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie”, sub înaltul patronaj al Academiei Române, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Proiectul, la care Muzeul ASTRA este partener alături de alte instituții culturale și universitare din țară, a fost inițiat în 2011 și își propune sensibilizarea societății românești asupra importanței prezervării patrimoniului rural încă existent și încurajarea demersurilor ce țin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ și promovarea acestei moșteniri.

Finanțatorii proiectului sunt Administrația Fondului Cultural National (AFCN), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Arhitecților din România (UAR), Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România. Ordinul Arhitecților din România – OAR Alba și Renault România.

Unul dintre obiectivele centrale de preocupare și studiu este Școala Veche Bucium, edificiu construit în perioada 1884-1900 de un arhitect italian necunoscut. Actualmente, prin colaborarea între RPER și Primăria Bucium, aceasta beneficiază de protecție climaterică temporară, de studiu de fezabilitate și de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor pentru reabilitare. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-școală de meserii tradiționale și spații de cazare aferente, conform biroului de presă al CNM Astra.

Program multidisciplinar

„Universitatea de Vară de restaurare de monumente și situri” asigură cursanților, în majoritate studenți-arhitecți, absolvenți-arhitecți, dar și sociologi, politologi și antropologi, ca viitori actori ai politicii de patrimoniu, un program multidisciplinar de pregătire post-universitară, în contextul percepției și tratării patrimoniului rural neclasat românesc, aflat într-un decalaj de 68 de ani față de cel vest-european.

Programul UdV 2013 cuprinde activități practice, în vederea inventarierii obiectelor de arhitectură vernaculară, laice și sacre.

În paralel, pe șantierul de reabilitare a Casei Colda, cursanții deprind procesele și procedurile de restaurare și reconceptualizare „in situ” a unei case tradiționale. Activitățile didactice sunt susținute de specialiști și cadre universitare.

La Primăria Comunei Bucium, județul Alba, au fost lansate Caietul II Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium ediția a II-a, concursul pentru localnici Casa cea mai dichisită – ediția a II-a, precum și un concurs de desene pentru copii. Invitați de onoare au fost reprezentanții partenerilor de proiect și ai administrației locale și județene, alături de locuitorii comunei.

Sâmbătă, 3 august se vor decerna certificate de participare cursanților și premii câștigătorilor concursului „Casa cea mai dichisită” și se vor prezenta concluziile primelor trei ediții ale UdV Bucium. Festivitatea se va încheia cu un spectacol tradițional buciuman și cu o masă câmpenească.

Comentarii Facebook


Știri recente