Museikon găzduieşte expoziţia: „Laic și Sacru în Podișul Central Moldovenesc”

La Muzeul Museikon din Alba Iulia a fost vernisată o expoziție organizată de Muzeul Județean Vaslui intitulată „Laic și Sacru în Podișul Central Moldovenesc”.

Printre exponate se numără leagănul lui Alexandru Ioan Cuza, piese comemorative ale unor soldați care au luptat în primul război mondial, costume populare, dar şi cărţi de cult sau alte obiecte bisericeşti.

„Sacrul trebuia să fie prezent prin toate elementele lui componente, asta însemnând veșminte de cult, carte religioasă, icoane și obiecte de cult. Este pentru dată când la Museikon se expune o icoană de fildeș, o artă care a fost practicată de ortodocși destul de târziu, probabil abia din secolul al XIX-lea”, a declarat pentru Radio România Cluj Ana Dumitran, șef secție Museikon.

Leagănul lui Alexandru Ioan Cuza. Foto credit: Radio România Cluj

Expoziția este deschisă până pe data de 5 mai 2019, zilnic, între orele 9,00 – 17,00.

Museikon este o secție distinctă a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, creată în parteneriat cu trei instituții: Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, care a donat o parte dintre icoane și fondul de carte religioasă, Muzeul Universității din Bergen, Norvegia, și Consiliul Județean Alba Iulia.

Foto credit: Radio România Cluj

Comentarii Facebook


Știri recente