„Muntele Athos și Imperiul bizantin” – expoziție de icoane, manuscrise și obiecte bisericești la Petit Palais din Paris

La Petit Palais din Paris este prezentă expoziția de icoane, manuscrise și obiecte religiose „Muntele Athos și Imperiul Bizantin”. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 10 aprilie 2009 în prezența Patriarhului ecumenic Bartolomeu și va fi deschisă până în data de 5 iulie 2009.

Este pentru prima dată când o parte dintre aceste comori ies din Sfântului Munte Athos, sau de pe teritoriul Greciei.

Tot în cadrul acestei expoziții vor avea loc proiectarea de documentare in fiecare zi de joi a săptămânii. Documentarele sunt realizate de către Yorogos Zervoulakos-Vaggelis Serdaris și vor fi subtitrate în limba franceză. Cu ocazia acestei expoziții se vor organiza ateliere de pictură pentru copii.

Obiecte ce se întrunesc în această expoziție conturază universul Muntelui Athos dar și al Imperiului bizantin. Actele diplomatice prezente în această expoziție reconstruiesc in linii mari istoria Sfântului Munte de la fondarea lui și până la cuceririle otomane. Printre cele mai importante acte ce sunt prezentate se numără o Crysobulă a împăratului Adronic al II-lea, Tipikonul împărtului Manuel al II-lea Paelologul cât și un act otoman care recunoaște independeța Sfântului Munte. Icoanele prezente sunt printre cele mai importante din Sfântul Munte. În acest timp expoziția va găzdui și o serie de colocvii care vor atinge diferite aspecte ale istoriei Muntelui Athos.

Tot în cadrul aceste expoziții se pot vizita o serie de manuscrise, ediții ale Sfintei Scripturi, Mineie, dar și manuale de geografie, toate făcând parte din bogata arhivă a Sfântului Munte Athos.

Sursa: Radio Reîntregirea

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…