München: Cea mai veche parohie din Bavaria și-a serbat al doilea hram

Biserica „Nașterea Domnului din München, cea mai veche parohie românească din landul german Bavaria, și-a celebrat hramul secundar atât de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cât și duminică.

În ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, Părintele Paroh Alexandru Nan, Protopop de Bavaria, a oficiat Acatistul sfintei și Sfânta Liturghie, iar seara șase părinți din Bisericile Ortodoxe surori reprezentate la München i s-au alăturat pentru a oficia Taina Sfântului Maslu.

Duminică, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul. I-au fost alături părintele paroh, Părintele Dumitru Aman de la Garmisch-Partenkirchen, Părintele George Saner, preot misionar al Centrului Bisericesc din München, și Părintele Diacon Nicolae Canciu.

Părintele Alexandru Nan a prezentat biografia Sfintei Parascheva. El a vorbit mai ales despre locurile pe unde au poposit moaștele sfintei (Constantinopol, Târnovo, Belgrad și apoi Iași), arătând că peregrinarea lor a făcut-o cunoscută și iubită de întreaga Ortodoxie.

Preasfințitul Părinte Sofian le-a vorbit credincioșilor despre părinții de la Sinodul al VII-lea ecumenic și învățătura lor privitoare la importanța cinstirii icoanelor. Ierarhul le-a explicat că Dumnezeu este rațiunea supremă a întregii existențe (Logosul), este Iubire și este Chip.

După liturghie, o grupă a Școlii Parohiale de Limba Română a prezentat piesa de teatru „La cireșe”, adaptată după „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă.

Ziua s-a încheiat cu o agapă organizată cu respectarea normelor de protecție sanitară.


Începând din anul 2015, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München își prăznuiește în luna octombrie cel de al doilea hram, pe Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Parohia a fost înființată în 1976 de un grup de credincioși din München aflați sub îndrumarea Părintelui Profesor Mircea Basarab. Aflată de la bun început sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române, parohia funcționează în Biserica „Sf. Willibrord”, care a aparținut vechilor catolici din München.

Părintele Alexandru Nan, original din Mediaș, județul Sibiu, a devenit paroh în 2013. Din 2018, este doctor în Teologie al Universității din Lugano (Elveția).

Foto credit: Parohia Nașterea Domnului

Comentarii Facebook


Știri recente