Mozaicul finalizat la Catedrala Națională însumează 6.300 de metri pătrați. Se lucrează la Absida Sudică

ACTUALIZARE: Titlul articolului a fost actualizat cu suprafața totală a mozaicului finalizat la Catedrala Națională: 6.300 de metri pătrați.

Echipa de pictori specialiști în tehnica mozaicului lucrează la Absida Sudică a Catedralei Naționale. Până în prezent, s-au realizat în total 6.300 de metri pătrați de mozaic la Catedrală.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Echipa de pictori specialiști în tehnica mozaicului lucrează la Absida Sudică a Catedralei Naționale. Până în prezent, s-au realizat 4.000 de metri pătrați de mozaic.

Aplicarea fragmentelor de icoane și finisajele necesare după montarea pe pereții Catedralei sunt executate manual piatră cu piatră, informează echipa de comunicare a Catedralei Naționale pagina de Facebook.

„Aceste intervenții implică foarte multă răbdare și atenție și sunt făcute pentru a corecta zonele afectate în timpul procesului de montare pe perete. Astfel, registrele iconografice sunt aduse la desăvârșire”, transmit responsabilii cu comunicarea despre stadiul lucrărilor.

„Dacă vom păstra ritmul de lucru pe care-l avem în prezent în Atelierul de mozaic și vom avea parte de sprijin în această lucrare, de realizare a picturii Catedralei Naționale a României, ne propunem să accelerăm activitatea în următoarea perioadă”, informează pictorul Daniel Codrescu.

Imagini cu lucrul la mozaicul Absidei Sudice a Catedralei Naționale au fost făcute publice joi, 6 aprilie 2022. Foto: Facebook / Catedrala Națională

Printre scenele pictate în registrul mediu și cel superior al Absidei Sudice se numără Întâlnirea Mariei cu Elisabeta (Luca 1, 40-44), Închinarea magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea Pruncilor din ordinul lui Irod, dar și Nunta din Cana și Iisus binecuvântând copiii. Toate acestea sunt legate de tema familiei.

„Sperăm ca, în primul rând, prin ajutorul lui Dumnezeu și apoi al credincioșilor care își doresc și pot să susțină aceste lucrări, ca până la finalul anului viitor să finalizăm integral pictura în aceste zone ale Catedralei. Acest lucru ar însemna o mare realizare pentru evoluția lucrărilor interioare”, a mai declarat Daniel Codrescu.

„Activitatea echipelor din atelier funcționează bine, însă lucrurile se complică puțin pentru echipa de specialiști ce lucrează la aplicarea icoanelor în șantier, în special pe perioada iernii, când condițiile de lucru se îngreunează din cauza frigului”, a explicat Daniel Codrescu.

„De aceea, noi sperăm și ne dorim din tot sufletul ca să putem să avansăm cât mai mult cu execuția interioară a lucrărilor de pictură pe perioada verii acestui an. Avem nădejde în Bunul Dumnezeu și în oamenii care au credința și bunăvoința de a susține pictura Catedralei, pentru îndeplinirea acestui ideal creștin și românesc”, a adăugat pictorul.

Imagini cu lucrul la mozaicul Absidei Sudice a Catedralei Naționale au fost făcute publice joi, 6 aprilie 2022 – fragmente de icoană înainte de montaj. Foto: Facebook / Catedrala Națională

Suprafața de mozaic finalizată până în prezent la Catedrala Națională însumează 6.300 de metri pătrați.

Cum poți contribui

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.
  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române urmând a primi chitanță personalizată cu mențiunea „Pentru pictura Catedralei Naționale”.
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul Pictura în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange și Telekom.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

  • Prin redirecționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230.

Alte informații pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: [email protected]

Foto credit: Facebook / Catedrala Națională

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente