Moşii de vară la Catedrala Patriarhală

Cei adormiţi au fost pomeniţi în această sâmbătă cunoscută şi ca Sâmbăta Moşilor de vară. La Catedrala Patriarhală slujba de pomenire după Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai catedralei, condus de Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale.

În timpul Anului bisericesc există două zile de sâmbătă în care se fac pomeniri în mod special pentru cei trecuţi la Domnul, fiecare având denumirea de Moși.

Prima sâmbătă este prăznuită înaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a Înfricoșătoarei Judecăți – înainte de Postul Mare) și este cunoscută sub numele de Sâmbăta Moșilor de iarnă. A doua, în această sâmbătă dinaintea Sărbătorii Rusaliilor, este numită Moșii de vară sau Moșii cireșelor.

Pomeniri pentru cei adormiți se fac şi în fiecare sâmbătă din Postul Mare. Zile rânduite de Părinții Bisericii pentru pomenirea morților sunt toate sâmbetele de peste an, cu excepția Sâmbetei celei Mari și a Sâmbetei Luminate.

Încă din vremea Sfinților Apostoli, după cum mărturisește Sfântul Ioan Gură de Aur, se țineau zile de pomenire a strămoșilor adormiți în speranța fericirii veșnice. Astfel de zile pot fi identificate în jurul secolului al VI-lea când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în cursul anului bisericesc. În privința aceasta găsim rugăciuni alcătuite pentru sufletele celor morți și în Evhologhiul lui Serapion de Thmuis (Egipt) din secolul al IV-lea, în care se spune: Te rugăm Dumnezeule și pentru cei adormiți, a căror pomenire s-a făcut, sfințește aceste suflete, căci tu pe toate le cunoști; sfințește-i pe cei adormiți în Domnul și numără-i cu puterile Tale cele sfinte (îngerii) și dă-le lor și sălășluire întru împărăția Ta.

Comentarii Facebook


Știri recente