Moşii de vară la Catedrala Patriarhală

Moșii de vară pe care-i prăznuim în această sâmbătă, preced sărbătoarea Rusaliilor, împlinirea a cincizeci de zile de la Paști, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. La Catedrala Patriarhală din București, sâmbătă, 30 mai 2015, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată Slujba Parastasului pentru cei adormiți. Slujba a fost săvârşită de către părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de părinți ieromonahi, slujitori ai catedralei, în prezența a numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Arhid. Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, împreună cu mai mulţi membri ai Grupului psaltic „Tronos“

Credincioșii știu că, pe parcursul Anului bisericesc, există două sâmbete dedicate în mod special pomenirii generale a morților, fiecare purtând denumirea de „Moși”.

Astfel, prima sâmbătă este prăznuită înaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a Înfricoșătoarei Judecăți – înainte de Postul Mare) și este cunoscută sub numele de Sâmbăta Moșilor de Iarnă. A doua, în această sâmbătă, este numită Moșii de Vară sau Moșii cireșelor, fiind o o sărbătoare cu semnificații deosebite.

La praznicul Moșilor de vară, în toate Bisericile Ortodoxe s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujbe de pomenire a tuturor rudelor trecute la viața veșnică: părinții, moșii și strămoșii noștri.

Încă din vremea Sfinților Apostoli, după cum mărturisește Sfântul Ioan Gură de Aur, se țineau zile de pomenire a strămoșilor adormiți în speranța fericirii veșnice. Astfel de zile pot fi identificate în jurul secolului al VI-lea, când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în cursul anului bisericesc. În privința aceasta găsim rugăciuni alcătuite pentru sufletele celor morți și în Evhologhiul lui Serapion de Thmuis (Egipt) din secolul al IV-lea, în care se spune: „Te rugăm Dumnezeule și pentru cei adormiți, a căror pomenire s-a făcut, sfințește aceste suflete, căci tu pe toate le cunoști; sfințește-i pe cei adormiți în Domnul și numără-i cu puterile Tale cele sfinte (îngerii) și dă-le lor și sălășluire întru împărăția Ta”.

Comentarii Facebook


Știri recente