Moșii de vară

Mâine sunt Moșii de vară. Biserica Ortodoxă a rânduit sâmbăta ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate însă, în chip special, pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne – Moșii de Iarnă, și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt – Moșii de vară.

„Toți cei care au adormit întru nădejdea învierii și a vieții veșnice sunt pomeniți în câteva zile foarte importante din cursul anului liturgic. De exemplu în sâmbăta lăsatului sec de carne. Urmează Duminica Judecății de obște. În acea sâmbătă se face pomenire generală a morților, Moșii de iarnă cum se numește în limbajul popular. O altă sâmbătă specială este sâmbăta Rusaliilor sau Moșii de vară”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Nu întâmplător această zi a fost rânduită în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.

„Se numește Moșii de vară pentru faptul că în această sâmbătă îi pomenim pe toți, îndeosebi pe strămoși, înaintași, părinți”, a spus Pr. Lect.Univ. Dr. Ioan Bizău.

În această zi, credincioșii merg la biserică și dau de pomană în special celor săraci.

„Legat de această sâmbătă a Rusaliilor odinioară aveau loc marile târguri la care veneau olari cu căruțele încărcate de vase de lut, iar creștinele mai ales mergeau să le cumpere pentru a le împărți ca pomană în această zi”, a mai spus Pr. Lect.Univ. Dr. Ioan Bizău.

Zile rânduite de Părinții Bisericii pentru pomenirea morților sunt toate sâmbetele de peste an, cu excepția Sâmbetei celei Mari și a Sâmbetei Luminate.

Comentarii Facebook


Știri recente