Moș Nicolae vizitează copiii parohiei ortodoxe românești „Nașterea Domnului” din landul austriac Vorarlberg

Sambata, 5 decembrie 2009, in ajunul sarbatorii Sfântului Nicolae, incepand cu orele 18, a fost savarsita slujba Vecerniei in biserica evanghelica din Feldkirch, pentru membrii comunității ortodoxe românești din vestul Austriei. Dupa slujba de cinstire a marelui ierarh, copiii parohiei ortodoxe românești „Nasterea Domnului” din landul austriac Vorarlberg, l-au intampinat pe Mos Nicolae cu colinde si poezii religioase. Este al treilea an la rand in care Mos Nicolae a poposit in mijlocul parohiei „Nasterea Domnului”.

Încă de la începutul secolului al XVIII-lea, românii din diaspora au început să se organizeze în vestul Europei și să formeze primele comunități și parohii ortodoxe. În anul 1907, comunitatea din Viena și-a sfințit prima capela proprie, iar în anul 1976 a fost inființată o nouă parohie cu hramul „Sf. Arhanghel Mihail si Gavriil” pentru românii din orașele Salzburg, Innsbruck, Linz und Graz. După evenimentele din decembrie 1989, numărul românilor ortodocși care au emigrat în Austria a crescut și, astfel, a fost necesară înființarea de noi parohii românești pe teritoriul austriac: Graz (1991), Linz (2003), Knittelfeld (2004).

Romanii ortodocși din landul Vorarlberg erau nevoiți să parcurgă distanțe mari până la Salzburg, Konstanz sau chiar München, pentru a participa la slujbele ortodoxe și pentru a beneficia de asistență religioasă pentru evenimente deosebite din viața lor: botez, cununie și alte momente duhovnicești importante.

Unii au apelat la preotul sârb din Vorarlberg, însă nu se puteau bucura cu adevărat de săvârșirea slujbelor, deoarece nu înțelegeau limbile slavonă sau sârbă, în care erau ținute slujbele. După înființarea parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” din estul Elveției, în anul 2004, mai mulți credincioși au intrat în contact cu părintele Alexandru Nan, parohul de aici, care, văzând nevoile spirituale ale românilor, săvârșea diferitele ierurgii și taine de care aveau nevoie.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Serafim Joantă, din decembrie 2006, au fost săvârșite cu regularitate slujbe pentru românii ortodocși din Vorarlberg, în Biserica evanghelică „Sfântul Pavel” din Feldkirch.

Pentru că numărul credincioșilor a fost tot timpul în creștere, începând cu 1 ianuarie 2008, a fost înființată parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului”, în Vorarlberg.

În decembrie 2007 a fost elaborat Statutul parohiei și au fost aleși membrii Consiliului parohial, paroh fiind, de la ființare până în prezent, pr. drd. Alexandru Nan. Pe data de 11 ianuarie 2009, IPS Mitropolit Serafim Joantă a săvârșit prima Liturghie împreună cu parohul bisericii și cu diaconul Dumitru Dura, secretar al Mitropoliei.

Comentarii Facebook


Știri recente