Mormântul moașei Salomeea din Betleem va fi deschis publicului

Autoritățile israeliene au prezentat recent una dintre cele mai impresionante grote funerare descoperite vreodată pe teritoriul țării, cu o vechime de aproximativ două milenii. Situl, identificat drept mormântul moașei Salomeea din Betleem, va fi deschis publicului.

Potrivit Tradiției, moașa Salomeea din Betleem L-a vizitat pe Pruncul Iisus și pe Maica Sa în peștera din Betleem, dar nu a putut să creadă că Pruncul a fost născut de o fecioară, de aceea, mâna i s-a uscat și nu s-a vindecat decât după ce a atins leagănul micului Iisus.

Situl arheologic a fost descoperit în urmă cu 40 de ani de jefuitorii de antichități în pădurea Lachish, situată între Ierusalim și Fâșia Gaza, iar săpăturile arheologice care au scos la iveală un perimetru imens care atestă, potrivit arheologilor, importanța acestuia.

Autoritățile israeliene au prezentat în 20 decembrie 2022 una dintre cele mai impresionante grote funerare descoperite vreodată pe teritoriul țării, mormântul moașei Salomeea din Betleem. Foto: Israel Antiquities Authority

S-au găsit nișe și osuare sparte datând din perioada celui de al Doilea Templu (sec. VI î.Hr. – I d.Hr.) , ceea ce atestă că grota a fost inițial cripta „unei familii evreiești înstărite, care a consacrat numeroase eforturi amenajării grotei”, conform arheologilor.

A devenit apoi capelă creștină dedicată Salomeei, după cum atestă prezența crucii și a zeci de inscripții gravate pe ziduri și care fac referire la ea.

Camerele interioare datează din perioada bizantină (sec. IV-V d.Hr.). Aici s-au găsit și opaițe (lămpi cu ulei făcute din lut) datând din sec. VIII-IX d.Hr.

Autoritățile israeliene au prezentat în 20 decembrie 2022 una dintre cele mai impresionante grote funerare descoperite vreodată pe teritoriul țării, mormântul moașei Salomeea din Betleem. Foto: Israel Antiquities Authority

Cultul Salomeei și utilizarea sitului au continuat până în secolul al IX-lea, după cucerirea musulmană.

În grotă au mai fost găsite și artefacte religioase de la pelerinii creștini veniți să se roage la fața locului, chiar dacă grota nu este în mod oficial deschisă publicului.

Se lucrează la deschiderea grotei pentru public ca parte din Calea Regilor Iudei, un traseu cultural de 100 de kilometri care străbate Israelul de la Beer Șeva la Beit Guvrin, legând între ele zeci de situri arheologice importante.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente