Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a participat sâmbătă la inaugurarea unui monument dedicat eroilor care, în perioada interbelică, au apărat frontiera estică a României Mari de incursiunile bolșevice.
Distrus de ocupanții sovietici după al Doilea Război Mondial, obeliscul, străjuit în vârf de un vultur cu crucea în plisc, a fost reconstituit de Asociația Monumentum, la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi.
Evenimentul a avut loc în curtea Bisericii „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vadim Dimitrenco, unde a fost amplasat monumentul reconstituit.

Fanfarele Poliției de Frontieră din Republica Moldova și România au cântat Imnul de stat al României spre amintirea memoriei și istoriei comune a românilor de pe cele două maluri ale Prutului.
La eveniment au mai participat Vladislav Cociu, primarul localității Ștefan Vodă, care a sprijinit proiectul, colonelul Cristian Scarlat, fost director al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România și actualul președinte al Asociației Stindard, precum și un grup de veterani ai Războiului de la Nistru (1992).
În 2023, în urma unor ploi abundente, la marginea satului Olănești din raionul Ștefan Vodă al Republicii Moldova, a fost descoperită partea superioară a monumentului original, cu inițialele grănicerilor români, căzuți la datorie în timp ce apărau hotarele României.
Fusese realizat cu exact un secol în urmă, după ce grănicerul Aurelian Mihăilescu din Regimentul 5 Cetatea Albă a fost ucis de agenții bolșevici care încercau să pătrundă pe teritoriul României Mari.

Pentru reconstituirea obeliscului, Asociația Monumentum a lansat o campanie de strângere de fonduri și a desfășurat ample lucrări de cercetare, astfel încât obeliscul să fie realizat în conformitate exactă cu schița originală.
Sursa foto: Ziua.md