Monument comemorativ dezvelit în localitatea Uzdin, Serbia

Zeci de oameni de cultură din Serbia și România au participat astăzi, 29 iulie 2011, la dezvelirea, în localitatea sârbă Uzdin, a unui monument comemorativ dedicat preotului-cărturar Traian Bojin.

Ansamblul este situat în imediata apropiere a unei troițe ridicată în memoria eroilor aerului, lângă Casa Românească din localitate. După cum ne informează radio TRINITAS, președintele instituției culturale, scriitorul Vasile Barbu, a declarat, că unul din elementele monumentului, o stâncă de granit fixată pe un obelisc zidit, simbolizează statornicia românilor în cea mai de vest așezare din Banatul sârbesc.

„De asemenea, o placă de marmură fixată pe un soclu din cărămidă arsă poartă numele preotului Traian Bojin, personalitate marcantă a culturii și spiritualității românești din Serbia”, a precizat Barbu.

De numele preotului român sunt legate înființarea, în 1922, a corului „Doina” care funcționează și astăzi, a organizației misionare ortodoxe „Oastea Domnului” și a primului centru parohial din Voivodina dotat cu o valoroasă bibliotecă de carte românească.

Vasile Barbu a mai menționat că în cei 36 de ani de slujire în localitatea Uzdin, preotul Traian Bojin s-a ocupat și de educația școlară a tinerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…