Monument comemorativ dezvelit în localitatea Uzdin, Serbia

Zeci de oameni de cultură din Serbia și România au participat astăzi, 29 iulie 2011, la dezvelirea, în localitatea sârbă Uzdin, a unui monument comemorativ dedicat preotului-cărturar Traian Bojin.

Ansamblul este situat în imediata apropiere a unei troițe ridicată în memoria eroilor aerului, lângă Casa Românească din localitate. După cum ne informează radio TRINITAS, președintele instituției culturale, scriitorul Vasile Barbu, a declarat, că unul din elementele monumentului, o stâncă de granit fixată pe un obelisc zidit, simbolizează statornicia românilor în cea mai de vest așezare din Banatul sârbesc.

„De asemenea, o placă de marmură fixată pe un soclu din cărămidă arsă poartă numele preotului Traian Bojin, personalitate marcantă a culturii și spiritualității românești din Serbia”, a precizat Barbu.

De numele preotului român sunt legate înființarea, în 1922, a corului „Doina” care funcționează și astăzi, a organizației misionare ortodoxe „Oastea Domnului” și a primului centru parohial din Voivodina dotat cu o valoroasă bibliotecă de carte românească.

Vasile Barbu a mai menționat că în cei 36 de ani de slujire în localitatea Uzdin, preotul Traian Bojin s-a ocupat și de educația școlară a tinerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente