Monument al Sf. Ștefan cel Mare, dezvelit în sudul Basarabiei la 32 de ani de la canonizarea lui

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a binecuvântat monumentul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Căușeni, Republica Moldova. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat joi, 20 iunie 2024, la 32 de ani de la canonizarea domnitorului.

La acest eveniment au participat Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Asaftei, Președintele Consiliului Județean Neamț, Alexandru Catan, Președintele Consiliului Raional Căușeni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, și delegații din mai multe județe din România.

„Ridicarea acestui monument va contribui la consolidarea valorilor neamului și va constitui un reper pentru românii de pretutindeni, pentru pelerinii care vor vizita orașul, dar și pentru cei care, privind spre statuia Măriei Sale, își vor aduce aminte de marii bărbați ai neamului și de greutățile prin care a trecut țara în decursul secolelor, reușind,  prin mila lui Dumnezeu, să ne păstrăm identitatea, aici la răscrucea multor interese geo-politice”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

Ierarhul i-a îndemnat pe basarabeni să respecte îndemnul Sfântului Ștefan cel Mare de a-și păstra credința, limba și identitatea românească, construind edificii durabile și păstrând valorile Europei construite pe baze creștine.

Alexandru Catan, Președintele Consiliului Raional Căușeni a mulțumit celor care au contribuit la realizarea monumentului și Episcopului Veniamin pentru prezența, sprijinul și implicarea în promovarea credinței, în edificarea de biserici și în păstrarea valorilor spiritualității românești în spațiul basarabean.

Preasfințitul Părinte Veniamin le-a oferit cărți Președintelui Consiliului Raional Căușeni, Președintelui Consiliului Județean Neamț și tinerilor prezenți la eveniment, printre care și elevilor de la Liceul de Artă care activează pe lângă Mănăstirea Marta și Maria din localitatea Hagimus.

Monumentul îl reprezintă pe domnitor așezat pe tron și a fost realizat prin colaborarea dintre Consiliul raional Căușeni și Consiliul județean Neamț.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente