Monument al eroilor și capelă, sfințite de Mitropolitul Clujului într-un sat atestat documentar în urmă cu 679 de ani

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit duminică monumentul eroilor și capela mortuară din localitatea bistrițeană Buduș, atestată documentar în urmă cu 679 de ani.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate și a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul exterior al lăcașului de cult.

Mitropolitul Andrei a evidențiat predică virtuțile femeii creștine și rolul ei în viața Bisericii și a societății.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale, ridicat pe locul vechiului monument, și capela mortuară construită anul trecut.

Pe monument au fost gravate numele celor 33 de eroi locali, căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și Al Doilea Război Mondial. Au fost evocați cei care și-au dat viața pentru patrie, iar urmașilor acestora li s-au conferit plachete comemorative, în semn de recunoștință și apreciere față de jertfa înaintașilor.

La finalul săptămânii trecute au fost organizate mai multe evenimente aniversare pentru a marca 679 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Diplome și distincții de vrednicie

Mitropolitul Andrei i-a oferit preotului paroh Teofil Moldovan Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Domnul Ionuț Raul Simionca a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca, secretarul primăriei, Florin Ioan Vărărean și Dana Cristurean au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

De asemenea, cântărețul bisericesc, Dorel Cloșcă și îngrijitoarea bisericii, Liana Rus au primit diplome de cinstire, iar copiii și tinerii care au participat la slujbă au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Localitatea Buduş din comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, este atestată documentar din anul 1345.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului


Știri recente