Montreal | PS Ioan Casian la vernisajul expoziției „La Croix”: ‘Crucea este o aducere aminte că viața lui Dumnezeu intersectează istoria umană’

Muzeul maeștrilor și artizanilor din Montreal a găzduit joi, 18 ianuarie 2018, vernisajul expoziției La Croix (Crucea). La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.

Operele aparțin artiștilor Aura Chiriac, Sergiy Burtovyy și Vladimir Midvichi care au avut ca studiu crucile în lemn sculptat, cu influențele lor spirituale și culturale.

Au fost expuse peste o sută de cruci. Ele sunt inspirate din modele vechi din secolele XI, XVI și XVIII care provin din tradiții precum cele etiopiană, ucraineană, română și celtă. De asemenea, din acest proiect au făcut parte și fotografii de format mare, picturi și capsule video.

Pierre Wilson, directorul muzeului, a apreciat specificul inedit al expoziției.

‘Această expoziție este surprinzătoare și m-a interesat mai ales urmare a diferenței de percepție asupra crucii. În timp ce în Occident ea este percepută mai ales ca obiect de tortură, în Orient ea este asociată proslăvirii, biruinței’, a spus Pierre Wilson.

Invitat să se prezinte Sergiy Burtovyy a precizat: ‘această expoziție este un eveniment important pentru mine personal pentru că este munca mea de mai mulți ani reprezentând universul cultural și spiritual din care provin’.

La rândul său, Vladimir Midvichi a evidențiat: ‘Crucea este profund ancorată în cultura noastră’, adăugând că ‘ne-am limitat la universul spiritual și cultural al Orientului pe care îl cunoaștem mai bine. Crucea nu este doar o realitate materială ci și spirituală, de viață’.

La finalul prezentărilor, Preasfințitul Casian a făcut câteva precizări cu privire la rolul și importanța Crucii în iconomia mântuirii neamului omenesc.

‘Este un moment de bucurie la început de an să particip la această expoziție închinată Crucii. Cu crucea începe totul. Ea este istoria lui Dumnezeu cu omul și în același timp istoria omului cu Dumnezeu. Crucea este o aducere aminte că viața lui Dumnezeu intersectează istoria umană, iar viața omului își aruncă rădăcinile în eternitate’, a spus Episcopul Canadei, a spus Părintele Episcop.

Evenimentul a continuat cu un recital de colinde de Crăciun interpretate de un ansamblu coral ucrainean, potrivit site-ului oficial al Episcopiei Canadei.

În încheiere cei prezenți au avut posibilitatea de a schimba impresii și dialoga cu artiștii despre operele expuse.         

Foto Credit: Episcopia Canadei

Comentarii Facebook


Știri recente

400 de ani de la nașterea Sf. Ier. Dosoftei: Simpozion dedicat întemeietorului poeziei românești și al limbii române în cult

Arhiepiscopia Iașilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași organizează, în perioada 12-13 decembrie, Simpozionul Internațional „Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. 400 ani…