Monografia Bisericii Domnești din Bușteni

Luni, 8 septembrie 2014, în biserica Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Bușteni, cu ocazia sărbătoririi hramului locașului de cult și a sfințirii picturii, la încheierea lucrărilor de restaurare și a altor lucrări de reabilitare a edificiului, în prezența Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a fost lansată lucrarea Biserica Domnească din Bușteni – 125 de ani de istorie (autor: Preot Gheorghe Virgil Grigore).

Monografia Bisericii Domnești din Bușteni este redactată de actualul preot paroh și reunește, într-un total de 128 de pagini, elemente cu privire la istoria locașului de cult ctitorit de Regele Carol I al României și de Regina Elisabeta în anul 1889, la „comorile dintre zidurile bisericii”, la preoții care au slujit la altarul acestei biserici de-a lungul vremii, la proprietățile Parohiei, la ctitori și la istoria orașului Bușteni.

În Cuvântul înainte al lucrării, Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL menționează: „Monografia intitulată Biserica Domnească din Bușteni reconstituie istoria acestei ctitorii regale, oferind o informație bogată, rodul documentării minuțioase și anevoioase a autorului […] în biblioteca și arhiva locașului de cult, aceasta din urmă distrusă parțial în anii Primului Război Mondial. Autorul dedică ample secțiuni ctitorilor locașului, patrimoniului bisericii, preoților slujitori la altarul acesteia, evenimentelor marcante din viața comunității parohiale și celor mai însemnate personalități din domeniul culturii și artei care au trăit în cuprinsul Parohiei sau care și-au pus amprenta asupra urbei. De asemenea, lucrarea înregistrează cele mai importante evenimente din trecutul orașului Bușteni. Un bogat documentar fotografic urmărește istoricul locașului de la întemeiere până astăzi, insistând asupra eforturilor de înnoire din ultimii ani”.

Comentarii Facebook


Știri recente