Manifestările culturale închinate prăznuirii Sfântului Antim Ivireanul, patronul Arhiepiscopiei Râmnicului, au debutat luni, 23 septembrie, cu vernisajul expoziției „Monahism și artă”, informează „Ziarul Lumina”.
Aflate anul acesta la cea de a XV-a ediție, evenimentele încadrează praznicul marelui arhiereu, păstor și învățător al credincioșilor râmniceni.
În sala de festivități a Complexului spiritual-cultural „Sfântul Antim Ivireanul”, din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost vernisată expoziția „Monahism și artă”. Aflată la a XIV-a ediție, expoziția a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. Într-o atmosferă profund duhovnicească, au fost expuse mai multe lucrări de artă realizate de către monahi și monahii de la mănăstirile și schiturile din Eparhia Râmnicului.
În deschiderea manifestării, preotul Constantin Cîrstea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a subliniat importanța evenimentului și locul său între activitățile dedicate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. La rândul său, prof. Elena Stoica, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, organizatorul acestei expoziții cultural-religioase, a prezentat lucrările expuse pe simeză.
„Proiectul cultural «Monahism și artă» a fost inițiat în anul 2000, ca o contribuție a instituției noastre la sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului. De la început ne-am propus să readucem în circuitul cultural arta practicată de monahii și monahiile noastre. Cu toții știm că mănăstirile au fost și sunt adevărate generatoare și păstrătoare de artă: icoane, covoare, sculpturi etc. Prin acest proiect am reușit să refacem atelierele de pictură pe lemn de la Bistrița, Dintr-un Lemn sau Hurezi. Mănăstirea Bistrița s-a dezvoltat în mod special ca o școală de pictură, iar la Cozia s-a reactivat arta sculpturii. De remarcat este și Mănăstirea Govora, unde se țes covoare oltenești. De asemenea, la Arnota avem o frumoasă tradiție a picturii pe sticlă. În toate aceste locuri regăsim o continuitate a operei Sfântului Antim, care a încurajat dintotdeauna arta bisericească, mai ales în sânul mănăstirilor”, a declarat prof. Elena Stoica pentru Radio Trinitas Craiova.
La eveniment a luat parte și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a ținut un cuvânt de binecuvântare adresat tuturor participanților, mulțumind celor ce s-au ostenit cu organizarea acestui eveniment cultural și spiritual.
În cadrul vernisajului au fost expuse și prezentate lucrări de artă religioasă și populară realizate de către monahi și monahii de la mănăstirile și schiturile din Eparhia Râmnicului: icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură pe pânză, sculptură în lemn, veșminte preoțești și monahale, cruciulițe, metanii, broderie și covoare oltenești.
Printre participanții la eveniment au mai fost prezenți stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți, monahi și monahii, elevi seminariști și elevi de la alte școli din municipiu, iubitori de artă și spiritualitate ortodoxă.