Monahia Teodosia Laţcu la 100 ani de la naștere. IPS Casian: Avem îndatorirea de a-i urma iubirea de Dumnezeu

Manifestările dedicate cinstirii sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești, dar şi a mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist au continuat, în data de 16 martie 2017, la mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului – Vladimireşti, judeţul Galaţi.

Aici, cu binecuvântarea și în prezența Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, a fost organizat un amplu program liturgic – misionar și cultural prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nașterea monahiei Teodosia Zorica Laţcu (1917-2017), cea mai reprezentativă poetă creştină din perioada postbelică.

La eveniment au participat și stareții, precum şi starețele celorlalte mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos, întruniți cu acest prilej în sinaxă monahală, ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

Programul a debutat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica mănăstirii și rostirea rugăciunilor de dezlegare, slujbe și rânduieli specifice vieții monahale și perioadei Postului Mare.

În continuare, IPS Casian a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite, în prezența monahiilor, pelerinilor și oaspeților sfintei mănăstiri care au avut bucuria duhovnicească de a se închina la fragmentul din Sfânta Cruce ce se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire a Patriarhului Justinian și a tuturor arhiereilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor care au mărturisit cu demnitate, în perioada ateo-comunistă, credinţa ortodoxă şi valorile nepieritoare ale istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti.

Partea a doua a programului a început printr-o slujbă de pomenire a monahiei Teodosia Lațcu, la mormântul ei din cimitirul mănăstirii Vladimirești.

Prin opera ei, prin viața ei și a celor ca dânsa, vom înțelege mai bine îndatorirea ce-o avem de a-i pomeni tot timpul și de a le urma iubirea de Dumnezeu, de cultură, de tradiții și de lume pașnică!, a spus ierarhul în cuvântul său.

În continuare, în trapeza mănăstirii, s-a desfăşurat programul de evocare şi cinstire a personalităţii şi operei monahiei Teodosia Zorica Laţcu, la împlinirea a 100 ani de la naşterea sa.

Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian care, în deschidere, a prezentat auditoriului crâmpeie din viața, opera și, mai ales, modul pilduitor prin care monahia Teodosia a înțeles să mărturisească pe Hristos Domnul în plină perioadă comunistă.

Partea teologică a întâlnirii a fost susţinută şi de pr. prof.  univ. dr. Gheorghe Popa de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care a prezentat-o pe monahia Teodosia Lațcu ca poet al creației lui Dumnezeu.

La întâlnire au participat  și alți profesori, istorici și oameni de cultură din Galați și din alte mari orașe ale țării.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei de documente, fotografii şi obiecte care au aparţinut monahiei Teodosia Laţcu.

Comentarii Facebook


Știri recente