Monahi din Sfântul Munte au slujit la hramul Catedralei din Argeș de prăznuirea Sfântului Neagoe Basarab

Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș l-a cinstit luni pe Sfântul Neagoe Basarab. La slujba de hram au participat părinți din Sfântul Munte Athos.

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a ajutat multe schituri și mănăstiri din Sfântul Munte Athos. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic l-a invitat la slujba de hram pe ieromonahul Ștefan Nuțescu, starețul chiliei „Buna Vestire” a Schitului românesc „Lacu”. Starețul a fost însoțit de mai mulți monahi din Sfântul Munte.

Manifestările religioase au debutat duminică seara cu Vecernia și Acatistul Sfântului Neagoe Basarab. Luni dimineața, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezidat Sfânta Liturghie.

În predica sa, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a reliefat viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, fiind evidențiat rolul deosebit pe care acesta l-a avut pe plan politic, diplomatic și religios în scurta domnie de numai nouă ani.

Arhiepiscopul a amintit că Sfântul Neagoe Basarab a lăsat argeșenilor și țării întregi o frumoasă catedrală care a împlinit 505 ani de existență, precizează Arhiepiscopia Argeșului și Mușcelului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea Binecredinciosului Domnitor Neagoe Basarab în rândul sfinților în anul 2008. Pe 26 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a proclamat canonizarea Sfântului Neagoe la Catedrala din Curtea de Argeș.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

La finalul slujbei, oamenii au primit pachete cu alimente din partea Eparhiei.

Eparhia a împlinit 13 ani de la ridicarea la rang de Arhiepiscopie și respectiv a ierarhului la rang de Arhiepiscop.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente