Momente istorice la Parohia Vovidenia din Botoșani

Credincioșii Bisericii Vovidenia din orașul Botoșani au primit sâmbătă, 7 iunie 2014, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la zidirea acestui lăcaș de închinăciune.

La finalul Sfintei Liturghii arhierești a fost lansată monografia bisericii botoșănene – „Rouă de har, file de istorie”, alcătuită de pr. prof. Gheorghe Viziteu, cel care a păstorit mai mulți ani această comunitate, informează „Ziarul Lumina”.

Împlinirea a 180 de ani de la zidirea Bisericii Vovidenia din Botoșani a fost încununată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Alături de pr. paroh Partenie Apostoaie, din soborul preoților slujitori au facut parte și pr. Marian Timofte, consilier în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Gheorghe Viziteu, fost paroh al Bisericii Vovidenia, pr. Petru Fercal, parohul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani.

După citirea rugăciunii de dezlegare, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură despre ridicarea omului din păcate și despre iubirea nemărginită a lui Dumnezeu față de făptura Sa: „Orice lucru necuvenit, orice vorbă spurcată, orice gând necreștinesc nu constituie nimic altceva decât trădare precum cea a lui Iuda, lepădare precum cea a lui Petru, răstignire în cele din urmă a Domnului Hristos pe Cruce, adică un adaos de suferință pentru Domnul Hristos și o mare problemă pentru noi. Dumnezeu însă, fiind multmilostiv, multiertător, multiubitor de oameni, se așază prin diferite căi înaintea noastră, la inima noastră, și ne întreabă, precum l-a întebat pe Petru: „Mă iubești tu pe Mine?”. Acesta este glasul conștiinței, glasul Scripturii, glasul Liturghiei, glasul preotului, uneori glasul suferinței. Deși Dumnezeu știe că L-am trădat de atâtea ori, El nu ne întoarce spatele. Așteaptă, trimițându-ne semnale, în diferite feluri – semnale de bucurie, semnale de încercare, semnale de împliniri, semnale de dezamăgiri, prin toate acestea încearcă Domnul să bată la ușa inimii noastre, în speranța că cineva, adică noi, îi va deschide ușa. Și această deschidere a ușii este cuprinsă în cuvintele: „Da, Doamne, Tu știi toate, Tu știi că eu Te iubesc”. Care este însă răspunsul pe care noi, iubiți credincioși, îl dăm atâtor chemări, atâtor semne pe care Dumnezeu le face? Îi dăm răspuns precum Iuda, adică cădem în deznădejde și socotim că pentru noi nu mai este nici o speranță de mântuire? Sau plângem cu amar precum Petru, ne îmbrăcăm în haina pocăinței, recunoaștem că toate le-am făcut și că suntem plini de păcate și ne așezăm în genunchi, cercetându-ne lăuntric în reculegere, în Liturghie, în spovedanie, în post, în citirea cărților sfinte? Ca să auzi glasul Domnului este întotdeauna nevoie să-ți recunoști păcatele pe care le-ai făcut, să împlinești rânduielile Bisericii în viața ta, și atunci fibrele lăuntrice ale inimii tale vor auzi glasul Domnului. Vor auzi glasul Domnului, și auzindu-l, inima ta va răspunde: „Iartă-mă, Doamne, robul Tău te ascultă. Iartă-mă, Doamne, Tu știi toate, Tu știi măsura păcatelor pe care le-am săvârșit, totuși eu pe Tine te iubesc. Eu pe Tine te recunosc ca Domn și Dumnezeu. Eu pe Tine de recunosc ca Domn și Stăpân. Chiar dacă uneori cad, ajută-mă să mă ridic, să nu pierd ținta. Chiar dacă de multe ori pierd drumul și rătăcesc aiurea prin păcate, Doamne, ajută-mă să nu pierd ținta, adică să fiu al Tău, să fiu cu Tine, să ajung la Tine, să-Ți pot răspunde, precum Sfântul Apostol Petru: Da, Doamne, Tu știi toate, Tu știi că Te iubesc”. Odată mărturisita această iubire a noastră către Dumnezeu, El ne va spune, precum Sfântului Apostol Petru: „Paște oile mele. Paște mielușeii mei. Ai grijă de turma mea””.

„Rouă de har, file de istorie”

La finalul Sfintei Liturghii arhierești a fost lansată monografia bisericii botoșănene – „Rouă de har, file de istorie”, alcătuită de pr. prof. Gheorghe Viziteu, cel care a păstorit mai mulți ani această comunitate. Despre acest lucru a amintit într-un scurt cuvânt pr. Partenie Apostoaie, actualul paroh de la Vovidenia: „Slavă lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a învrednicit să ajungem în această zi măreață, în care avem o întreită bucurie. În primul rând, îl avem alături pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, părintele nostru duhovnicesc, și, așa cum considerăm noi, creștinii, acolo unde este episcopul, acolo este Biserica întreagă, iar unde este Biserica, acolo este Mântuitorul Hristos, și unde este Mântuitorul Hristos, acolo este Împărăția Sa, este bucurie și har peste har, după cum ne spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. În al doilea rând, este un moment de bucurie și faptul că noi suntem generația chemată să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în decursul timpului asupra acestui loc sfânt și în ultimii 180 de ani asupra acestei sfinte biserici. Multe au fost greutățile – biserica aceasta a cunoscut și Taborul, dar a cunoscut și Golgota, însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne aflăm la ceas de mulțumire în această biserică măreață, pe care încercăm să o înfrumusețăm cu prezența noastră la sfintele slujbe și mai ales la Sfânta Liturghie. Iar în al treilea rând, avem o bucurie deosebită, pentru că ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să alcătuim, să cercetăm, să răsfoim pagini de istorie a Botoșanilor și a acestei biserici și să lansăm în această zi monografia bisericii noastre, numită sugestiv „Rouă de har, file de istorie”, pentru că o biserică este o fântână, este un izvor de har, este un râu care ne aduce nouă har mântuitor, mângâietor, care ne tămăduiește, ne mângâie, ne bucură și ne dăruiește viață”, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie.

Drept răsplată pentru eforturile depuse de-a lungul anilor în activitatea pastoral-misionară, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a hirotesit pe pr. Partenie Apostoaie și pr. Gheorghe Viziteu în iconomi stavrofori, oferindu-le crucea, bedernița și brâul roșu. Din partea Parohiei Vovidenia, IPS Teofan a primit două cărți, oferite în contextul Anului omagial al Sfinților Martiri Brâncoveni, anume „Martiriul Sfinților Brâncoveni” și „Arta Brâncovenească”.

Manifestările religioase s-au încheiat cu săvârșirea unui Trisaghion, în care au fost pomeniți ctitorii Bisericii Vovidenia.

Comentarii Facebook


Știri recente