Momente de bucurie duhovnicească la Luton, Marea Britanie

Zilele de 6-7 iulie a.c. au constituit momente de mare bucurie și înălțare spirituală pentru comunitatea ortodoxă română din Luton, nordul Londrei, datorată prăznuirii ocrotitorului duhovnicesc al acestei parohii, Sfântul Alban, întâiul mucenic al Britaniei.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului au purtat bucuria prezenței Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie Mureșanul, arhiereu vicar al Mitropoliei.

Sâmbătă, 6 iulie, un grup de credincioși ai parohiei din Luton, dar și din cele limitrofe, au participat la un pelerinaj în cinstea Sfântului Alban. Întâlnirea a avut loc în Catedrala orașului Saint Albans, pe locul unde Sfântul Alban, cu 1750 ani în urma, a primit moarte mucenicească, mărturisindu-L pe Dumnezeul cel viu, și unde sunt adăpostite moaștele acestui minunat sfânt. După săvârșirea slujbei Paraclisului Sfântului Alban, cântată de către membrii grupului de psalți Tronos, conduși cu înalt profesionalism de părintele diacon și protopsalt Mihail Bucă, pelerinii au putut să asculte un cuvânt de folos al Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie despre „puterea de mărturisire a lui Hristos într-o lume, care a abdicat de la valorile creștine”, ca mai apoi să cinstească moaștele Sfântului Alban.

Sâmbătă seara, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoți din Marea Britanie, a săvârșit slujba Vecerniei celei Mari cu Litia. După cuvântul de învățătură, care s-a axat pe gândul că „viața noastră de creștin trebuie să fie atât de profundă și autentică, încât să fie în stare să transfigureze viețile celor din proximitatea noastră”, a avut loc lansarea, în cadru oficial și în prezența grupului Tronos, CD-ului cu Slujba Paraclisului Sfântului Alban. Bucuria celor prezenți a fost sporită de concertul, pe care l-a dat grupul psaltic Tronos.

Duminică, Sfinta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, care în omilie sa a zăbovit asupra semnificației „chemărilor pe care ni le face Domnul și care sunt atât de diferite de chemările oamenilor. Chemările Domnului sunt fulgerătoare, autentice, adevărate pentru că nu simți nevoia să le contești în vreun fel, se adresează inimii și ne dau plinătate”.

La slujba a participat și Excelența Sa, Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britaniei, invitat special cu prilejul sărbătorii parohiei, care în scurta sa intervenție a adresat următorul gând credincioșilor: „Fiți cu capul sus atunci când spuneți că sunteți români. Gândiți-vă cu dragoste și cu respect la pământul și poporul cărora le aparțineți, și tratați cu același respect țara unde trăiți acum, pentru că, dacă vreți să fiți respectați, trebuie să oferiți respect. Respectul care vi se acordă dumneavoastră aici, reprezintă respectul dat României, pentru că sunteți o parte din Românie”.

Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul mănăstirii Sihăstria Putnei.

După tâlcuirea Evangheliei duminicii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a felicitat întreaga comunitate pentru organizarea acestui moment duhovnicesc și a mulțumit pentru prezență Excelenței Sale, Domnului Ambasador Ion Jinga, precum și credincioșilor.

Ca semn de prețuire și dragoste, părintele paroh Ioan Nazarcu, cel care prin jertfă și aleasă râvnă păstorește această comunitate, a oferit în dar Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie o icoană pictată, reprezentându-l pe Sfântul Alban, întâiul mucenic al Britaniei. De asemenea, părintele paroh a ținut să mulțumească la rându-i tuturor ostenitorilor, membrii destoinici ai parohiei, care au pregătit agapa, dar mai ales Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif pentru binecuvântarea de a-l avea ca ocrotitor al comunității ortodoxe române pe Sfântul Alban.

Sfântul Alban (c. 209) a fost soldat în armata romană, care, conform relatării Cuviosului Beda, istoricul bisericesc al englezilor, a fost convertit la credința ortodoxă de către un preot, pe care l-a găzduit în casa sa. Viețuirea minunată, dar și harul care se sălășluia în preotul creștin adăpostit, l-a determinat pe Sfântul Alban, așa cum ne mărturisește sinaxarul, ca în urma „unei povățuiri pe îndelete despre învățătura cea sănătoasă”, să „izgonească întunericul idolatriei, făcându-se din toată inima creștin”. Dragostea față de Hristos l-a mânat să sufere martiriul pentru El în locul preotului, care era căutat de păgâni pentru a fi omorât. La venirea „necinstitorului stăpân”, Sfântul Alban a îmbrăcat hainele „oaspetelui și învățătorului său”, preotul creștin, acesta din urmă putând astfel să scape de ucidere. În acest fel, Sfântul Alban își dă sfârșitul obșestesc din dragoste și râvnă curată pentru Hristos.

Mormântul Sfântului Alban a fost cinstit începând cu 429, printre primii închinători numărându-se și Sfântul Gherman din Auxerre. Lângă acesta s-a înființat o mânăstire în jurul căreia a apărut orașul de azi Saint Albans.

Comentarii Facebook


Știri recente