Momente artistice dedicate sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi

Un moment artistic dedicat sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, precum și hramului celor două instituții de învățământ teologic ortodox din municipiul Cluj-Napoca, a avut loc miercuri seara, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea închinată sărbătorii Sfinților Trei ierarhi, aflată la ediția a VI-a, a avut ca temă „Chipul mamei în poezia și cântecul popular” și s-a desfășurat în Sala „Nicolae Ivan” în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Au luat parte la evenimentul cultural-artistic cadre didactice de la cele două instituții teologice clujene, elevi seminariști și studenți, precum și alți invitați.

În debutul manifestării, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a rostit un cuvânt introductiv în care a ilustrat câteva modele de femei, mame, adevărate eroine ale credinței și iubirii.

„Sfinții pe care îi sărbătorim de hramul școlilor noastre teologice din întreaga lume datorează în bună măsură devenirea lor mamelor. Sfânta Emilia, pomenită în calendarul Bisericii Ortodoxe la 1 ianuarie, Antuza, mama Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai demnă femeie care a purtat numele de mamă, Monica, mama ale cărei lacrimi vărsate pentru întoarcerea fiului ei la Dumnezeu nu au rămas nerăsplătite, Nona, mama a trei Sfinți. Iată patru icoane și patru chipuri de mame, eroine ale credinței și iubirii, ale răbdării și jertfelniciei, ce au împodobit cerul bisericii cu patru luceferi a căror lumină aduce și azi în lume acea atmosferă de trăire autentică creștină a veacului IV”, a arătat pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

În continuare, profesorul Gelu Furdui, fost realizator de emisiuni de folclor la Radio Cluj, a susținut o prelegere pe tema „Chipul mamei în poezia și cântecul popular”. Cei prezenți au putut audia și câteva piese corale dedicate mamei, interpretate de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. Un moment artistic deosebit a fost susținut și de interpreta de muzică tradițională Maria Leșe, care a prezentat în fața publicului câteva piese folclorice din zona Maramureșului.

Mama, primul catehet

La final, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre frumusețea sufletului unei mame, podoaba ei cea mai de preț și despre iubirea jertfelnică pentru copiii ei.

„Sfânta Scriptură subliniază faptul că sensibilitatea, frumusețea sufletului mamei, a femeii creștine, nu pot fi suplinite de nimic altceva. Sfântul Apostol Petru spune în prima sa Epistolă un lucru extraordinar: că podoaba femeilor nu este cea dinafară, împletirea părului, podoabele de aur scumpe, ci omul cel lăuntric al inimii. Mama rămâne ființa cea mai scumpă, cea mai prețioasă. De asemenea, este primul catehet, cea care sădește credința în sufletele copiilor și a nepoților. Să dea Dumnezeu ca rugăciunile mamei și mijlocirea ei către Dumnezeu să rodească în sufletele copiilor și a nepoților, și generațiile care sunt și care urmează să o poată urma întru credincioșie, hărnicie, dragoste și întru toate virtuțile, pentru că toate sunt prezente în sufletul mamei”, a spus IPS Andrei.

Manifestarea, prilejuită de sărbătorirea hramului celor două instituții de învățământ teologic ortodox din Cluj-Napoca a continuat ieri, în ziua praznicului Sfinților Trei Ierarhi, cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, urmată de o slujbă de Te-Deum la care au participat tineri teologi, profesori, reprezentanți ai Inspectoratul Școlar Județean Cluj și ai Universității „Babeș-Bolyai”.

Comentarii Facebook


Știri recente