Moment omagial emoționant cu ocazia binecuvântării noului an universitar

În Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași a avut loc binecuvântarea noului an universitar pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, informeaza cotidianul „Ziarul Lumina”. La acest eveniment, care a inclus lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoștinței» lui Dumnezeu”, au participat ierarhi din țară și străinătate, preoți profesori, cadre didactice, precum și studenți.

Binecuvântarea noului an pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a Universității „Al. I. Cuza”, a început ieri dimineață cu oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de PS Corneliu, Episcopul Hușilor, la Catedrala mitropolitană din Iași. Momentele festive au continuat de la ora 12:00, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași.

La acest eveniment au fost prezenți IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, IPS Pimen, PS Corneliu și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. De asemenea, au mai participat conducerea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, preoții care fac parte din corpul profesoral, invitați din țară și străinătate, precum și studenți. În deschiderea acestui eveniment, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a adresat tuturor participanților „un călduros bun venit”, remarcând faptul că „ziua de astăzi (n.r. – ieri) binecuvintează ceea ce vom săvârși de acum înainte”. „Bucuria noastră izvorăște din faptul că astăzi primim binecuvântare prin prezența ierarhului nostru și a celorlalți ierarhi, la acest eveniment solemn din viața facultății noastre”, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava. A urmat un concert de muzică religioasă susținut de cele două coruri ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru Relații Internaționale, a evidențiat în alocuțiunea sa faptul că Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, „prin profesorii și studenții acesteia, aduce în Universitate regăsirea, echilibrul și dezvoltarea viitoare”, iar prof. George Nahas, decanul Facultății de Teologie „Sfântul Ioan Damaschinul” a Universității din Balamand, Liban, a transmis „cele mai bune urări de împlinire” din partea Patriarhului Ignatie al Antiohiei.

IPS Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, și-a exprimat, în cuvântul său, bucuria de a fi în mijlocul profesorilor și al studenților la festivitatea de binecuvântare a noului an universitar. „Mă simt onorat să mă aflu în această țară, în această Mitropolie, în această facultate. Doresc să-mi exprim admirația pentru tot corpul profesoral și să felicit întregul program al acestui hram”, a spus IPS Irineu.

În continuare a avut loc lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoștinței» lui Dumnezeu”, cu prilejul aniversării vârstei de 70 de ani a pr. lect. dr. Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Pr. prof. dr. Viorel Sava și-a exprimat, în numele corpului profesoral al facultății pe care o conduce, recunoștința față de activitatea și personalitatea părintelui Mihai Vizitiu. De asemenea, pr. prof. Sava a mulțumit în mod special pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, arhim. lect. dr. Varlaam Merticaru din cadrul Facultății de Teologie ieșene și masterandului Dumitru Ojog pentru implicarea deosebită, alături de alte persoane, în realizarea volumului, dar și Înalt Preasfințitului Teofan, care a binecuvântat inițiativa realizării acestei lucrări. „Sărbătorim 70 de ani de fapte săvârșite de un om fără odihnă. Dorim să-i mulțumim din toată inima părintelui profesor, din partea facultății, și, prin noi, din partea întregului învățământ teologic românesc”, a amintit pr. prof. Viorel Sava.

Pr. lect. dr. Mihai Vizitiu a primit din partea părintelui decan volumul tipărit cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și un tablou intitulat „Portret în culori”, cu chipul părintelui ce aniversează anul acesta 70 de ani de viață.

Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat faptul că volumul lansat reprezintă rodul strădaniilor unui colectiv editorial care a adunat materiale încă de anul trecut și faptul că ediția prezentată este o ediție semnal. „Această lucrare dedicată părintelui profesor Mihai Vizitiu are un caracter paradoxal. Este reprezentativă pentru că, de-a lungul a 700 de pagini, putem citi evocări și studii dedicate părintelui profesor, dar și o edificatoare antologie a studiilor, articolelor și cronicilor pe care sfinția sa le-a publicat de-a lungul vremii. Atât acest volum, cât și altele care s-ar putea edita, nu pot, pe de altă parte, surprinde în mod deplin personalitatea părintelui Mihai Vizitiu”, a remarcat pr. Constantin Sturzu. A urmat cuvântul pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în editarea volumului care i-a fost dedicat. „Acest moment m-a luat total prin surprindere, fiind un moment cum n-am mai trăit până acum în viața mea”, a spus părintele Mihai Vizitiu, cuprins fiind de emoții. La final, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt profesorilor, studenților și tuturor celor prezenți, în care a vorbit, printre altele, despre relația „de respect și de ascultare” dintre ierarhi și preoți, relație care a fost sesizată la pr. Mihai Vizitiu, pe lângă rigoarea, exactitatea și limpezimea care l-au caracterizat.

Comentarii Facebook


Știri recente