Moment istoric pentru Ortodoxia română din Belgia

Sâmbătă 29 noiembrie 2014, a fost sfințită biserica Parohiei Sfântul apostol Andrei și Sfântul Materne (Gent – Aalst, Belgia) al cărui paroh este părintele lect. dr. Contantin Pogor. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Acest moment unic și rar în viața unei parohii (mai ales în Occident) este și primul de acest gen în Belgia. Deosebitul eveniment a început vineri seara, 28 noiembrie, prin deschiderea oficială marcată de un recital de înaltă ținută artistică, susținut de soprana Maria Catrina Petcu, acompaniată de pianista de renume european Carmen Elena Rotaru, de doamna Raluca Patuleanu (nai) și domnul Marcel Goiana (vioară).

După cum ne-a transmis Andreea Chelula eveniment au fost prezenți:Excelența Sa domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgia, domnul Dragoș Dan, Ministru plenipotențiar și șeful Secției consulare din cadrul Ambasadei României la Bruxelles, domnul Hitchinson, reprezentantul Episcopului romano-catolic Luc van Looy din Gent, protopopul catolic Marc Verwaeren și pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu, protopopul Protopopiatului ortodox al Valoniei și Bruxelului. Deschiderea a fost urmată de o recepție și de slujba privegherii, la care au participat numeroși credincioși, pr. Gabriel Bogdan și George Vâlcu.

După inaugurarea făcută în prezența autorităților civile, târnosirea a avut loc sâmbătă, 29 noiembrie 2014, slujba fiind oficiată de IPS Iosif, arhiepiscopul și mitropolitul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. La acest moment înălțător au luat parte un frumos sobor de preoți și foarte mulți credincioși atât din parohie cât și din Belgia și Olanda. La sfârșitul slujbei, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a oferit părintelui paroh dr. Constantin Pogor, Crucea Mitropolitană, cea mai înaltă distincție pentru clerici din cuprinsul Mitropoliei, iar binefăcătorilor care au sprijinit biserica, «gramata mitropolitană».

Sărbătoarea a continuat cu Vecernia hramului Sfântului Andrei, ocazie cu care pr. conf. dr. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu) a susținut o conferință-dezbatere cu tema «Hristos, contemporanul nostru veșnic».

Duminică, 30 noiembrie 2014, a fost cinstit ocrotitorul parohiei, Sfântul apostol Andrei, întâiul-chemat, slujbă la care au participat preoți și un număr impresionant de credincioși. Frumoasa sărbătoare a fost încheiată cu o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…