Moment festiv destinat copiilor la Caransebeș

Sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului a găzduit, sâmbătă, 25 ianuarie festivitatea de premiere a câștigătorilor concursurilor „Să ne cunoaștem credința” derulate în lunile decembrie 2013 – ianuarie 2014, în cadrul proiectului „Tineri în Biserică”.

Evenimentul a reunit copii, părinți, cadre didactice și preoți din cele patru orașe participante la proiect: Reșița, Oravița, Moldova Nouă și Bocșa și s-a bucurat, de asemenea, de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În deschidere, coordonatorul proiectului – părintele inspector Mihai Ciucur, a prezentat, cu ajutorul unui material video, obiectivele propuse și activitățile derulate până în prezent în cele patru orașe, evidențiind interesul crescut al elevilor din clasele gimnaziale (grupul țintă al proiectului) pentru aceste întâlniri.

În continuare, cei prezenți au putut viziona concluziile studiului sociologic „Împreună pentru copiii noștri”, studiu care are la bază părerile exprimate în cadrul întâlnirilor de către toți participanții la proiect. S-a evidențiat, în acest context, nevoia de unitate în ceea ce privește viitorul generației tinere și rolul important pe care Biserica, alături de Școală și de părinții copiilor îl are în creșterea și formarea celor tineri.

Programul a continuat cu lecturarea unor pasaje relevante din lucrările redactate de către copii în cadrul concursurilor, de către profesoara Daniela Szeneszy – președinta juriului. Au fost evidențiate atât curăția, cât și maturitatea cu care unii tineri privesc și abordează Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Împărtășanii – care au fost temele principale ale întâlnirilor, având în vedere și că anul 2014 este anul omagial Euharistic în Patriarhia Română. După acest moment, preoții, profesorii de religie și elevii premianți au prezentat, în scurte intervenții, puncte de vedere și opinii pe marginea acțiunilor întreprinse în cadrul proiectului.

La finalul festivității Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a felicitat pe toți cei implicați și în special pe tinerii premianți cărora le-a oferit diplome și pungi constând în cărți și dulciuri, încurajându-i să meargă și pe mai departe pe drumul credinței, deschis de preoți și de profesorii de religie care le pot deveni adevărate modele.

Cei 12 câștigători premiați, alături de câte doi reprezentanți ai Centrelor de tineret existente în Episcopia Caransebeșului (Reșița, Oravița, Anina și Moldova Nouă) vor participa, drept recompensă, la cea de-a patra ediție a Taberei ortodoxe de creație „Credință și artă pentru toți”, desfășurată în perioada 3-7 februarie în localitatea Sarmisegetuza.

Proiectul-cadru „Tineri în Biserică” ajuns la ediția a treia, se desfășoară în patru parohii din protopopiatele Reșița și Moldova Nouă: „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” Reșița, „Adormirea Maicii Domnului” Oravița, „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa și „Sf. M. Mc. Gheorghe” Moldova Nouă și își propune crearea de nuclee de tineri și copii sub forma unor centre de tineret pe lângă parohiile implicate. (Articol semnat de Diac.Pavel Canea)

Comentarii Facebook


Știri recente