Moment comemorativ la Mănăstirea Cozia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Sfânta Mănăstire Cozia, din stațiunea vâlceană Călimănești, a găzduit astăzi, 30 iulie 2013, cea de-a IX-a ediție a Memorialului închinat preotului Dumitru Bălașa – „Patriarhul de Drăgășani”, prilejuit de împlinirea a 102 de ani de la nașterea marelui teolog, scriitor și istoric vâlcean. Totodată a fost pomenit și unul dintre cei mai devotați ucenici ai părintelui, fratele Dumitru Misăilescu-Panu, la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice, potrivit arhiram.ro.

Evenimentul a fost organizat de către Mănăstirea Cozia, împreună cu Primăria Râmnicului, Fundația Ortodoxă Ieromonah Arsenie Boca Alba Iulia, Forumul Cultural al Râmnicului, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Râureni, Asociația Națională „Cultul Eroilor”- filiala Vâlcea, Fundația culturală „Dokiana – Preot Dumitru Bălașa”, Federația Nostra Silva și cu Comuniunea Stăpânilor de Munți și Codri.

Manifestările prilejuite de acest moment comemorativ au început în jurul orelor 10.30, în Biserica „Sfânta Treime” a mănăstirii, unde a fost săvârșit un parastas în memoria Pr. Dumitru Bălașa și a ucenicului său fratele Dumitru, iar, în continuare, în Trapeza nouă a Mănăstirii Cozia, s-a derulat un simpozion dedicat „Patriarhului de Drăgășani”, părintele Dumitru Bălașa.

Întrunirea a fost moderată de către Pr. Prof. Dr. Alexandru Stănciulescu-Bârda împreună cu Prof. Dr. Zenovie Cârlugea.

Au rostit alocuțiuni și au depănat amintiri despre ilustrul teolog, scriitor și cercetător istoric, Preotul DUMITRU BĂLAȘA și despre ucenicul său, inventatorul DUMITRU MIHĂILESCU PANU: Academicianul Emilian Popescu; Domnul Eugen Petrescu, președintele Asociația Națională „Cultul Eroilor”- filiala Vâlcea; Ing. Dr. Mihail Sporiș; Prof. Univ. Dr. Ioan St Lazăr; Prof. Univ. Dr. Alexandru Popescu Mihăiești; Pr. Nicolae State-Burluși, Paroh la Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râureni, Mun. Râmnicu Vâlcea, precum și alte personalități ale culturii vâlcene.

Delegat din partea Centrului Eparhial la acest eveniment a fost părintele Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Inspector Media la Arhiepiscopia Râmnicului.

Manifestarea cultural-religioasă a reunit astăzi oficialități locale, Domnul Florinel Constantinescu, Primarul Orașului Călimănești, preoți, profesori universitari, oameni de cultură, jurnaliști, monahi și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…