Moment comemorativ în Parohia Chișoda

Duminică, 4 august, la Parohia Chișoda, Protopopiatul Timișoara I, a avut loc slujba de pomenire a părintelui profesor Aurel Jivi, cadru universitar la centrele teologice de la Sibiu, Timișoara, Oradea, Arad, Caransebeș și totodată fiu al satului. Slujba a fost oficiată de către pr. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie de la facultatea de profil din Timișoara, pr. Traian Debucean, parohul bisericii din Chișoda, și pr. dr. Adrian Covan, profesor la Facultatea de Teologie din Timișoara, infprmează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, apoi a fost săvârșită slujba Parastasului în curtea bisericii, la locul unde se află așezat și bustul părintelui Aurel Jivi, ca un omagiu adus ilustrului profesor de teologie. Au fost ținute alocuțiuni ce au pus în lumină aspecte ale teologiei părintelui Jivi, dar și frumoase amintiri despre persoana sa.

„Pe părintele profesor Aurel Jivi l-am cunoscut la Facultatea de Teologie din Sibiu. Venise de la studiile absolvite în SUA, pe care le-a finalizat în mod strălucit. Era un cadru didactic foarte bine pregătit din punct de vedere profesional și s-a manifestat ca o conștiință cu adevărat duhovnicească în raport cu studențimea Facultății de Teologie din Sibiu. Dincolo de rigoarea științifică, de complexitatea cunoștințelor pe care le-a transmis studenților săi, s-a remarcat prin respectarea valorilor morale. A încercat să imprime în conștiința studenților imaginea preotului exemplar de la care să poată fi luat sfatul cel bun de către orice credincios doritor de cunoaștere și progres moral, iar în relațiile cu ceilalți s-a manifestat cu un maxim de bunăvoință. În perioada 1996-2002, până la deces, preotul profesor Aurel Jivi a funcționat și în cadrul Facultății de Teologie din Timișoara. Toți studenții săi au avut posibilitatea de a cunoaște ce înseamnă atitudinea academică și mai ales ce înseamnă amplitudinea unui spirit cu adevărat duhovnicesc”, a precizat pr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie de la facultatea din Timișoara.

Ca fiu al satului, ori de câte ori venea la Timișoara, părintele Aurel Jivi cerceta și biserica sa de suflet, și pe preoții slujitori de aici, care au fost și studenții săi.

„Vreau să vă pun la suflet câteva cuvinte despre părintele profesor Jivi. Era un om deosebit, atât prin viața sa exemplară, cât și ca profesor, unde a excelat prin simplitatea și lejeritatea prin care comunica studenților cunoștințele, încât nu se putea să nu le împărtășească și din starea de suflet și de fapt a lui. Pe toată perioada profesoratului a fost înțeles și iubit de colegii și studenții lui, drept care, în ziua de 2 august, la Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a desfășurat un moment comemorativ în amintirea acestui profesor, care, dacă ar mai fi fost printre noi, ar fi împlinit venerabila vârstă de 70 de ani. Și noi, astăzi, ne rugăm bunului Dumnezeu pentru părintele profesor Aurel Jivi, acum la 11 ani de la deces. Biserica noastră îl pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, precum și pe toți preoții care au fost aici și pe toți dreptcredincioșii creștini din această parohie, ca Domnul să le dăruiască marea Sa iubire mântuitoare. Bunul Dumnezeu să-i găsească un loc părintelui profesor Jivi în împărăția Sa și să-l așeze cu toți sfinții”, a menționat pr. Traian Debucean, parohul bisericii din Chișoda.

De asemenea, a fost făcută o retrospectivă a vieții profesorului Aurel Jivi de către pr. dr. Adrian Covan, fost student al părintelui, iar astăzi profesor la Facultatea de Teologie din Timișoara, care a transmis omagiul Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și al Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, precum și al Centrului eparhial și al studenților Facultății de Teologie din Timișoara, pentru cel care a fost „profesorul nostru”. În veci să fie pomenirea lui!

Comentarii Facebook


Știri recente